Bancile straine care au filiale in Romania isi vor mentine liniile de finantare cel putin la nivelul de anul trecut, a declarat marti Valentin Lazea, economistul sef al BNR, citat de NewsIn. Acesta a mai adaugat ca nu se observa o retragere a banilor de la bancile romanesti de catre bancile-mama.

"Nu observam o retragere a banilor de la banci si avem angajamente ca bancile-mama cel putin isi vor mentine liniile de finantare la nivelul din 2008", a declarat Lazea.

La randul sau, Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD - Societe Generale, a precizat ca finantarea de la banca-mama va fi in 2009 la nivelul de anul trecut, insa ar putea exista si o majorare a finantarii.

Datele BNR arata ca soldul finantarilor externe ale bancilor din Romania a crescut cu 1,25 miliarde euro in ultimul trimestru al anului trecut, pana la 24,29 miliarde euro, resursele nou-atrase depasindu-le pe cele returnate in acest interval.

Ca tendinta pe piata bancara, in acest an creditarea in valuta devine prohibitiva, iar singura sansa a bancilor este sa se orienteze spre imprumuturile in lei, estimeaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

"In noiembrie si decembrie 2008, s-a observat o retragere mai mare a banilor din depozitele populatiei, insa acest trend s-a inversat in ianuarie", a adaugat economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Valentin Lazea a admis ca a existat o retragere a banilor din depozitele bancare, apreciind ca unele persoane s-au orientat spre depuneri in casete de valori inchiriate la banci.

"Regiunea est-europeana este lovita mai putin decat alte regiuni de retragerile de capital, iar in cazul Romaniei, aceste retrageri nu ar trebui sa aba loc datorita atuurilor pe care le are", a spus oficialul BNR.

Economistul-sef al BNR a subliniat ca in 2009 este obligatoriu ca deficitul de cont curent sa se reduca, pentru ca vor intra mai putini bani in tara.