Economia Romaniei va continua sa creasca in 2009, fiind favorizata din acest punct de vedere, fata de alte state din UE, de resursele energetice, de ponderea scazuta a exporturilor si creditelor in PIB, a declarat marti Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, citat de NewsIn. Oficialul BNR este de parere ca economia romaneasca este ajutata si de faptul ca nu avem un regim de curs fix.

"Vom avea crestere economica. Daca Romania nu va creste, inseamna ca nimeni nu va creste in Europa. Primul argument este ca nu avem regim de curs fix, astfel ca, intr-o mare masura, socurile externe sunt preluate de economia nominala, nu de cea reala, asa cum se intampla in cazul statelor care au currency board (regim de curs fix, n.r)", a explicat Lazea.

El a spus ca, in al doilea rand, independenta in materie de resurse energetice a Romaniei este un alt factor favorabil. "Romania este un mic importator de energie, alaturi de Polonia. Fata de bulgari, sarbi, croati, s-a vazut ca nu am fost afectati de criza energetica", a mai spus economistul-sef al BNR.

Al treilea argument mentionat de Lazea este ponderea scazuta a exporturilor in produsul intern brut (PIB), iar al patrulea, nivelul redus al creditului in PIB in cazul Romaniei.

"Raportul exporturi/PIB este, in cazul Romaniei, de 25%, fata de 70, 80, 90% in alte cazuri, precum Cehia sau Slovacia, iar o criza pe pietele de export ne afecteaza mai putin. Similar, ponderea creditului in PIB este, in Romania, de 40%, cel mai scazut raport din UE, similar Poloniei. Astfel, o criza a creditarii afecteaza mai putin Romania decat alte state din regiune", a mai spus reprezentantul bancii centrale.

Estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) indica o crestere a PIB-ului cu 7,9% in 2008 si cu 2,5% in 2009.