"Bancile traditionale de investitii foarte afectate de criza financiara, au determinat revenirea guvernelor in prim-planul puterii financiare pe masura ce aceasta se deplaseaza catre stat", arata studiul Ernst&Young denumit "Tendinte majore la nivel global in 2009".

Studiul prezinta o analiza a tendintelor economice cele mai importante de la ora actuala – cele care vor juca probabil un rol definitoriu in evolutia pe termen mediu si lung, se arata in comunicatul companiei.

Cateva concluzii din document:

  • In peisajul economiei globale, motorul dezvoltarii aflat pana acum in tarile dezvoltate, s-a deplasat inspre cele in curs de dezvoltare. Economiile din Orientul Mijlociu vor scrie probabil povestea unui succes de dezvoltare economica in anii ce vor urma, chiar daca nu au fost imune la efectele crizei financiare.
  • Paradigma globala a puterii financiare si a centricitatii a suferit modificari fundamentale. Pietele de capital au devenit din ce in ce mai globalizate si interdependente. Datorita cresterii lor economice spectaculoase, pietele in curs de dezvoltare sunt acum surse nete de fluxuri de capital, finantand deficitele de cont curent uriase inregistrate in tarile dezvoltate.
  • Criza financiara globala a demonstrat nevoia de reglementari mai solide si unitare la nivel global, precum si interdependenta companiilor, pietelor de capital si natiunilor in acest moment. Organismele de reglementare din toata lumea au demarat deja re-analizarea cadrelor de reglementare, stabilind legaturi mai stranse, asa cum reiese din initiativele de cooperare initiate in acest sens.
  • Convergenta continua a cadrului de reglementare poarta cu sine promisiunea comparabilitatii si transparentei mai ridicate a informatiilor financiare, sporirea increderii investitorilor si costuri reduse de respectare a obligatiilor declarative pentru companiile globale. 
  • Cererea si oferta de energie ar putea constitui cea mai mare provocare adusa de secolul 21. In afara de serviciile financiare, industria energetica este probabil industria cu cel mai inalt grad de globalizare, dar si industria cu cel mai mare impact. Sectorul energetic este cel mai influentat de economia globala, aspecte geopolitice, razboaie, politici fiscale si lupta dintre crestere si sustenabilitate. O alta problema majora este cea legata de efectul incertitudinii pretului petrolului.
  • Responsabilitatea si sustenabilitatea devin din ce in ce mai importante pentru companii. Responsabilitatea fata de mediul inconjurator este probabil aspectul cel mai cunoscut al sustenabilitatii in societatea contemporana.
  • In urma crizei financiare, multi considera ca, pe langa reglementari, companiile trebuie sa reexamineze abordarea lor fata de aspecte ce tin de morala, etica si leadership, acordand mai multa importanta responsabilitatii corporatiste. In ciuda dificultatilor, exista si oportunitati.
  • Companiile inteligente se pot pozitiona pentru a obtine o cota de piata mai mare sau chiar se pot orienta catre piete noi (de exemplu, companiile de servicii financiare care se ocupa de stabilirea pretului si vanzarea cotelor de carbon).
  • Progresul tehnologic a transformat radical modul in care oamenii traiesc si comunica si felul in care companiile functioneaza la nivel global. Companiile au adoptat tehnologii digitale in scopul cresterii productivitatii, crearii de noi produse si servicii si, in unele cazuri, in vederea elaborarii de noi modele de afaceri. Astfel de inovatii sunt inca fortele schimbarii pentru companii si consumatori, iar expertii sunt de parere ca suntem abia in perioada timpurie a revolutiei tehnologiei digitale.
  • Dat fiind ca tehnologia devine din ce in ce mai deschisa (open-source) si ca tarile in curs de dezvoltare contribuie la inovatie intr-o masura mai mare, impactul inovatiei va creste.
  • Gestionarea angajatilor valorosi in conditiile actuale este din ce in ce mai dificil de realizat, companiile intampinand dificultati in fiecare etapa a procesului. Chiar daca departamentele de resurse umane vor simti presiunea eficientizarii activitatii in perioada urmatoare, companiile vor adopta o viziune strategica asupra angajatilor valorosi si a resurselor umane in general. 
  • Desi universitatile din tarile in curs de dezvoltare produc absolventi pe banda rulanta, cantitatea nu este sinonima cu calitatea. Gestionarea fortei de lucru odata angajate nu este nici ea lipsita de provocari.