Comisia Europeana este decisa sa declanseze procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei, ceea ce presupune o monitorizare atenta a incasarilor si platilor la buget si sanctiuni financiare, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. Potrivit surselor citate, oficialii romani au fost avertizati de comisarul European pentru Afaceri Economice si Monetare, Joaquin Almunia, ca declansarea procedurii este inevitabila. Comisarul european, Leonard Orban, avertizase recent ca nu este exclus ca la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii mai sa fie declansata procedura de deficit excesiv daca nu se vor face corectii la nivelul politicii bugetare.

UPDATE Daniel Daianu: O consecinta a declansarii procedurii de deficit excesiv - "daca vom avea nevoie de asistenta financiara din partea Comisiei, vor fi extrem de severi cu noi".

UPDATE 2Varujan Vosganian: Am avut cheltuieli foarte mari cu investitiile. A trebuit sa facem fata unei presiuni imense a Parlamentului. Adiministratia locala a cheltuit aproape cat un procent din deficit.

UPDATE 3 Leonard Orban: Comisia analizeaza cat se datoreaza acestei crize (situatiei exceptionale existente), cat se datoreaza unei politici bugetare neprudente, si numai ulterior va trage o concluzie

UPDATE 4 Ministerul Finantelor Publice: "O declansare a procedurii presupune o monitorizare atenta a politicii bugetare si masurilor de redresare. Numai in cazul statelor din zona euro, Consiliul poate impune sanctiuni financiare si amenzi"

“Este un semnal grav pentru lipsa de incredere in guvernul actual si pentru inconsistenta datelor economice prezentate in repetate randuri, eronat, in fata Comisiei Europene. De acum incolo este doar o chestiune de proceduri europene care dureaza. Se pare ca orice discutie cu FMI va fi precedata de interventia CE si ca in nici un caz nu scapam de conditionalitatile FMI, chiar si in cazul fericit al unui acord cu CE si BCE”, au declarat pentru Hotnews.ro surse la Bruxelles.

Procedura de deficit excesiv presupune o monitorizare atenta a incasarilor si platilor bugetare pe o perioada de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare. Aceasta procedura este declansata prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene. Ulterior deciziei, Consiliul face unele recomandari de diminuare a deficitului si stabileste un termen de patru luni, in care trebuie facute actiuni de corectare a acestuia.

Daca statul membru nu reuseste sa duca la indeplinire decizia, dupa zece luni, Consiliul aplica sanctiuni financiare. In prima faza, sanctiunile sunt sub forma unui depozit fara dobanda in contul Comisiei Europene, care se poate transforma in amenda in cazul in care deficitul nu este corectat in cel mult doi ani.

CE poate declansa procedura de deficit excesiv daca acesta se plaseaza peste pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Ministrul de Finante Gherorghe Pogea declara la jumatatea lunii trecute ca in 2008 Romania a avut un deficit bugetar de 5,2%. Tinta de deficit pentru acest an a fost stabilita de autoritatile de la Bucuresti la 2,7% din PIB.

Comisia Europeana a prezentat, la sfarsitul lunii ianuarie, evaluarea privind programul de convergenta al Romaniei, una dintre concluzii fiind aceea ca mentinerea unor niveluri inalte ale deficitelor macroeconomice nu sunt in concordanta cu o politica bugetara prudenta.

MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE: "Declansarea procedurii de deficit excesiv de catre Comisia Europeana se refera la situatia bugetara aferenta anului 2008"

Ministerul Finantelor Publice a transmis HotNews.ro cateva comentarii legate de declansarea procedurii de deficit excesiv:

  •  "o declansare a procedurii de deficit excesiv impotriva Romaniei, presupune o monitorizare atenta a politicii bugetare si masurilor de redresare. Numai in cazul statelor din zona euro, Consiliul poate impune sanctiuni financiare si amenzi intr- un cuantum corespunzator"
  • Consiliul, printr-o decizie aprobata cu majoritate calificata, la propunerea Comisiei, in cazul unui stat care nu face parte din zona Euro, poate hotari suspendarea partiala sau integrala a angajamentelor Fondului de Coeziune pentru statul in cauza, incepand cu 1 ianuarie a anului urmator acestei decizii, daca statul membru nu a luat masuri efective, in conformitate cu Recomandarea Consiliului de reducere a deficitului excesiv. 
  • Daca statul membru ia masurile corective necesare, Consiliul ridica suspendarea creditelor de angajamente si, in acelasi timp, decide   reincluderea lor in buget.
  • Guvernul Romaniei si-a asumat angajamente ferme in ceea ce priveste bugetul 2009, de respectare a tintei de deficit bugetar de 2% din PIB. Daca Romania isi respecta angajamentele va iesi rapid din procedura de deficit excesiv si nu va ajunge in situatia de a fi penalizata.

LEONARD ORBAN: "Cel mai devreme o eventuala procedura de deficit excesiv ar putea fi aprobata in cazul oricarui stat membru, nu numai al Romaniei, in cursul lunii aprilie cand se va intruni consiliul ECOFIN"

"Procedura de declansare este urmatoarea: Comisia Europeana face o propunere si ministrii de finante reuniti in ECOFIN accepta sau nu aceasta propunere. Pot sa va spun ca la sfarsitul lunii februarie, poate inceputul lunii martie, Comisia va analiza situatia bugetara din toate statele membre", a declarat comisarul european Leonard Orban in cadrul unei conferinte de presa.

"Nu vreau sa fac niciun fel de speculatie cu privire la faptul ca ar putea sau nu ar putea sa fie declansata procedura, este prematur pentru asemenea sopeculatii", a spus Orban.

Potrivit acestuia, au fost la Bucuresti expertii Comisiei, au analizat o serie de elemente, precum si programul de convergenta pe care Romania trebuie sa-l transmita Comisiei Europene si abia ulterior, la finalizarea analizei, se va discuta.

Care ar fi consecintele declansarii unei astfel de proceduri? "Se fac recomandari extrem de precise, in special pe partea bugetara si fiscala catre un stat membru. Aceste recomandari sunt monitorizate de catre CE si Consiuliu si trebuie treptat indeplinite. La limita, in cazul in care aceste rcomandari nu sunt puse in parctica ultima etapa poate fi penalizarea statului respectiv, inclusiv financiar", a explicat Orban

El a mai precizat ca in conditiile actuale, in care UE este confruntata cu o criza profunda, nu numai a sistemelor financiare dar inclusiv a economiei reale, desigur Comisia va tine cont de situatie. "Tratatul si prevederile pactului de stabilitate spun foarte clar: nu se declanseaza procedura de deficit excesiv in situatia in care este un caz exceptional. Si atunci Comisia analizeaza cat se datoreaza acestei crize - situatiei exceptionale existente)-, cat se datoreaza unei politici bugetare neprudente, si numai ulterior va trage o concluzie", a adaugat Comisarul European roman.

VARUJAN VOSGANIAN: Presiunea Parlamentului si cheltuielile administratiei locale, vinovate de cresterea deficitului, in 2008

Motivele pentru care Romania a depasit deficitul nu sunt legate de nerespectarea programului privind cheltuielile publIce, a declarat pentru HotNews.ro Varujan Vosganian, fost ministru de finante.

Acesta a explicat ca aproximativ un procent din deficit se datoreaza cheltuielilor efectuate de administratia publica locala, in ultimele saptamani ale anului 2008, iar 1,5% reprezinta scaderea drastica a incasarilor la buget. Aceste doua cauze, adunate la deficitul de 2,3% cat era prognozat, rezulta intr-un deficit de 4,8%. "Aceasta este, insa, prima metoda de calcul", explica Vosganian.

Potrivit celei de-a doua metode de calcul, cea "europeana", la acest 4,8% se mai adauga "alte elemente de calcul". Unul dintre ele il reprezinta "obligatiile asumate".

"Nu am reusit sa aflam ce este cu acele facturi. Din cate am inteles de la Guvernul actual ele ajung la circa 0,4 din PIB. Au existat astfel de facturi si in 2007, si in 2004", a spus Vosganian.

"Se mai adauga si diferenta dintre veniturile incasate in ianuarie 2009 si cele incasate in ianuarie 2008. Nu stiu sigur, dar probabil diferenta este negativa", a mai spus Vosganian. In fine, spune el, se mai adauga soldul institutiilor autonome si datoriile companiilor de stat.

DANIEL DAIANU: "Daca vom avea nevoie de asistenta financiara din partea Comisiei, vor fi extrem de severi cu noi"

Europarlamentarul Daniel Daianu a declarat, pentru HotNews.ro ca mai multe tari europene vor primi "sanctiuni" de la Uniunea Europeana Unele aveau deja deficit mare, spre exemplu Portugalia, Spania, Irlanda, Grecia, aceasta intr-un context general care a cauzat deficitele. Potrivit lui Daianu, este una sa depasesti putin limita de 3%, dar multe state membre au "sarit" mult de 3%

"Comisia Europeana este intr-o dilema: nu poti face abstractie de situatia de criza. In plus, chiar pactul de stabilitate si crestere este tratat mai flexibil decat era cu cativa ani in urma. Comisia declanseaza aceasta procedura stiind ca in 2009 deficitul va ajunge, in multe tari, peste 3%., iar media UE va fi de 4,4 -4,5%. Bruxelles-ul vrea sa avertizeze asupra faptului ca exista riscul, dupa revenirea din criza statele sa nu fie capabile sa-si reconsolideze politicile publice", a mai spus Daianu. Aceasta, din mai multe motive, explica el: sprijinirea sistemului bancar este foarte ostisitoare, trebuie sa faca fata imbatraniirii demografice si asa mai departe.

"Doi sau 3 ani deficitul crescut poate fi tolerat, dar daca situatia nu este gestionata atent, lucrurile se pot agrava" Potrivit lui Daianu, exista ingrijorari legate de faptul ca unele premise pe baza carora s-a construit bugetul pe 2009 sunt nerealiste.

Spre exemplu, cresterea economica da 2,5 % "este discutabila, vor fi problematice productia industriala si piata creditelor. Este posibil ca Romania sa aiba incasari substantiale inferioare celor prognozate. Ingirjorarile sunt legate si de faptul ca "am terminat cum am terminat" anul 2008 dar si din cauza ca sunt presiuni substantiale pe buget si statul ar putea sa intervinba pentru sprijinirea unor sectoare".

Daianu considera ca nu se pune problema cresterii costurilor in ce priveste imprumuturile externe, fiindca nu este o situatie inedita, sunt multe tari in situatia Romaniei si chiar regulile pietei unice au acum tendinta de relaxare. "Totusi, daca vom avea nevoie de asistenta financiara din partea Comisiei, vor fi extrem de severi cu noi", adauga el.