Guvernul a adoptat, in sedinta de joi, bugetul pe 2009 si actul normativ ce cuprinde masurile anti-criza, stabilite cu sindicatele si patronatele, si care vin in completarea bugetului. Proiectul de buget va fi trimis vineri Parlamentului.

Executivul adoptase, inca de joia trecuta, o varianta preliminara a bugetului, insa acesta a mai fost modificat dupa discutiile cu sindicatele si patronatele.

Vezi aici bugetele tuturor ministerelor si ale celorlalti principali ordonatori de credite.

Declaratiile premierului Emil Boc dupa adoptarea bugetului:

  • "Am inclus propunerile partenerilor sociali in proiectul de buget."
  • "Proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale vor fi trimise vineri Parlamentului."
  • "Am definitivat in cadrul proiectului si pachetul de masuri anticriza, care se doreste a fi o sinteza a bugetului pe anul 2009 al Romaniei."
  • "Bugetul este concentrat si se axeaza, in primul rand, pe mentinerea si crearea de noi locuri de munca."
  • "In al doilea rand, ne vom concentra pe absorbtia fondurilor europene."
  • "In al treilea rand, pe protectia sociala a persoanelor cu venituri mici."
  • "Acordarea pensiei sociale minime de 350 de lei pentru toti pensionarii care au un venit mai mic de aceasta suma. Majorarea se va face astfel: pensiile aflate in aceasta situatie vor creste la 300 de lei de la 1 aprilie si la 350 de lei de la 1 octombrie. Nu vor mai exista in Romania persoane cu pensii de 3 lei. Este o masuri de protectie a categoriilor cele mai defavorizate din Romania."
  • "Pentru anul 2009, termenul de acordare al ajutorului de somaj va fi prelungit cu 3 luni."
  • "In ceea ce priveste sectorul bugetar, pana pe 15 aprilie vom discuta despre legea salarizarii unice.Toate majorarile salariale vor fi discutate cu partenerii sociali dupa data de 15 aprilie, cand vom cunoaste rezultatele finanjciare din primul trimestru."
  • "Pentru anul 2009, Guvernul propune inghetarea salariilor demnitarilor."

Principalele 10 puncte ale Planului de masuri anticriza:

1. Alocarea a 20% din bugetul anului 2009 pentru investitia publica masiva in infrastructura.Este vorba despre infrastructura din transporturi, la cea din domeniul mediului, a sanatatii, a invatamantului, a reabilitarii termice a blocurilor de locuit si infrastructura care se refera la drumuri judetene, drumuri comunale, pietruiri, alimentari cu apa, tot ceea ce inseamna practic infrastructura in Romania. Este principala masura care sustine cresterea economica, si principala masura anticriza. - Emil Boc

2.Achitarea datoriilor guvernamentale - restantele lasate de vechiul Guvern, a facturilor si a subventiilor restante.

3. Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor comunitare. Emil Boc a anuntat infiintarea unui comitet inter-ministerial sub coordonarea Premierului si a vice-premierului, care monitorizeaza saptamanal progresele facute in absorbtia fondurilor comunitare.

4. Neimpozitarea profitului reinvestit. Aceasta masura va fi facuta printr-o ordonanta de urgenta pentru modificare Codului Fiscal.

5. Posibilitatea compensarii TVA-ului de recuperat cu TVA-ul de platit sau cu alte impozite datorate bugetului de stat si in lunile ulterioare lunii in care s-au depus cererile de restituire, precum si dupa expirarea termenului legal de 45 de zile. Emil Boc - o masura de eliminare a blocajelor

6. Capitalizarea CEC si a Exim Bank. Emil Boc - masura pentru sustinerea IMM-urilor. Numai la CEC vorbim de o capitalizare cu aproximativ 250 de milioane de euro.

7. Infiintarea fondului de contra-garantare a creditelor pentru IMM-uri.

8. Alocarea, prin bugetul de stat, a aceluiasi volum de fonduri alocat pentru promovarea exporturilor, ca in anul 2008, precum si majorarea contributiei statului pentru finantarea acestei activitati.

9. Continuarea si extinderea programului "Rabla". Sunt acceptate pentru intrarea in program si masinile care acum au o vechime de 10 ani. Inainte erau acceptate numai masinile care aveau o vechime de 12 ani. Majorarea sumei acordate de la 3.000 de lei la 3.800 de lei, precum si finantarea a nu 60.000 de vehicule fata de 40.000 in anul 2008.

10. Includerea in bugetul general consolidat a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor guvernamentale. Asta inseamna ca acele agentii guvernamentale sau institutii care au venituri proprii - de fapt sunt tot venituri publice de la stat - vor fi incluse in bugetul consolidat al statului si, evident, vor fi alocate resursele in concordanta cu interesul general, si nu cu interesul particular al unor persoane care conduc asemenea agentii sau institutii.

Pentru acest an, Executivul a luat in calcul o crestere economica de 2,5%, ceea ce inseamna ca PIB-ul va ajunge la 144,7 miliarde de euro. Totodata, bugetul preconizat este de 56,1 miliarde de euro, iar deficitul bugetar va fi de 2%. Cursul de schimb pe care a fost construit acest buget este de 4 lei pentru un euro.