Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza o crestere economica de 2,3% in acest an, a declarat vineri viceguvernatorul Cristian Popa, care nu exclude insa nici varianta unei recesiuni in acest an. Prognoza BNR este usor sub cea luata in calcul de Guvern, de 2,5%.

"Probabilitatea de recesiune este foarte mica. Noi consideram mult mai probabila o crestere economica pe teritoriu pozitiv", a declarat Cristian Popa la finalul prezentarii Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Totodata, oficialul BNR a precizat ca economia va reveni spre potentialul sau de crestere in 2010, care este estimat de banca centrala la 5-5,5%.

Mugur Isarescu a declarat vineri ca BNR isi mentine estimarea privind cresterea economica pozitiva in 2009, precum si prognoza de inflatie pe 2009 la 4,5%. Guvernatorul BNR a mai aratat ca deficitul contului curent al balantei de plati a scazut la 12% din PIB, potrivit datelor preliminare, si a subliniat ca banca centrala este in continuare ingrijorata de presiunile asupra inflatiei pe care le determina cresterile succesive ale veniturilor in 2008, si in special in a doua jumatate a anului, si de faptul ca dependenta de curs a preturilor este foarte mare.