O noua salva de rezultate negative anuntate de marile corporatii au intunecat si mai mult, vineri, perspectivele economiei mondiale, in timp ce planul de relansare a economiei Statelor Unite ale Americii nu a reusit sa treaca de Senat, unde opozitia republicanilor se mentine ferma, relateaza AFP.

Numarul unu mondial al industriei auto, Toyota, adevarat simbol, in urma cu un an, al succesului si al inovatiei, nu a reusit sa scape de criza. Toyota a anuntat vineri ca va termina exercitiul 2008-2009 cu pierderi imense, superioare celor estimate in urma cu doua luni.

Grupul se asteapta la o pierdere neta de 2,9 miliarde euro iar cifra de afaceri se va reduce cu peste 20%.

In cursul exercitiului precedent, constructorul inregistrare un profit net record de 11 miliarde de euro.

Nu a scapat de probleme nici cea mai mare companie aeriana a Japoniei, Japan Airlines (JAL), care anunta o pierdere neta de 283 milioane de euro, pe fondul reducerii continue a cererii mondiale in sectorul transportului aerian.

La Londra, concurentii britanici British Airways anunta si ei o pierdere neta de 144 milioane de euro pe noua luni.

Grupurile din industria electronica - titanii industriei japoneze - nu par sa o duca mai bine.

Sharp a anuntat ca se asteapta la o pierdere neta de 830 milioane de euro. Si nu este singurul grup care afiseaza cifre negative: aproape toti gigantii industriei de profil din Japonia - Sony, Panasonic, Hitachi, Toshiba sau Olympus - se asteapta sa incheie anul in pierdere.

In Germania, cea mai mare economie europeana, productia industriala a scazut cu 4,6% in decembrie, mai mult decat estimau economistii. Pe ansamblul anului 2008, reculul este de 7,5%.

Perspectivele economice mondiale au atins cel mai redus nivel, in majoritatea tarilor industrializate, de la socul petrolier din 1970, rezuma situatia Organizatia pentru cooperare si dezvoltare economica (OCDE).

Planul de relansare - blocat in Senat

Toate aceste vesti rele cresc asteptarile legate de planul de relansare a economiei americane.

Dar Senatul a amanat joi seara dezbaterile iar negocierile continua pentru identificarea unui compromis care sa permita injectarea celor 900 de miliarde de dolari in economia americana.

"Sunt optimist in privinta obtinerii unui rezultat cursul zilei de vineri", a declarat liderul majoritatii democrate, Harry Reid. Dezbaterile se reiau la ora 15,00 GMT.

In fata numeroaselor obstacole pe care le intampina aprobarea planului, adoptat deja de Camera reprezentantilor, presedintele Obama a adotat un ton mai dur fata de opozitie.

Daca nici vineri nu se va ajunge la un rezultat, Reid a avertizat ca va face apel la procedura de inchidere a dezbaterilor, ceea ce va permite obtinerea unui vot sambata sau duminica.

Pe de alta parte, Trezoreria americana a precizat ca va anunta luni un nou plan de sustinere destinat sistemului financiar.

Aceste perspective au sustinut Bursa din New York, unde indicele Dow Jones a castigat 1,34%.

Inchiderea de la Wall Street a avut un impact pozitiv si asupra burselor asiatice: Tokyo a castigat 1,6% iar Hong Kong 3,6%.