Ministrul austriac de finante, Josef Pröll, va veni joi in Romania, in cadrul unui turneu pe care il intreprinde in tarile din Europa de Est, pentru a solicita sprijin pentru planul austriac de salvare a bancilor din aceasta regiune, potrivit Reuters. Pröll se va intalni miercuri cu ministrii de finante din Croatia si Ucraina, iar joi va avea intalniri cu omologii sai din Romania si Bulgaria pentru a discuta despre acest plan.

Bancile austrice se numara printre cele mai mari institutii de credit in cele patru tari.

Austria a demarat saptamana trecuta o actiune ce presupune un efort european pentru a inlatura amenintarile la adresa stabilitatii financiare din tarile fostului bloc comunist, unde aceasta tara are expuneri foarte mari prin intermediul bancilor si companiilor sale. Autoritatile austriece incearca astfel sa determine tarile de unde provin bancile mama ale institutiilor de credit din regiune, Uniunea Europeana si chiar statele emergente sa furnizeze fonduri suplimentare pentru a evita o posibila criza bancara.

Planul prezentat saptamana trecuta cancelaruli german, Angela Merkel, si primului ministru al Republicii Cehe, Mirek Topolaneknu, a fost primit cu mare entuziasm. De asemenea, in cursul acestei saptamani, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania nu isi poate permite sa sprijine subsidiarele unor banci straine, iar proprietarii occidentali ai acestora si Uniunea Europeana ar trebui sa furnizeze fondurile necesare pentru acest lucru.

Demersul autoritatilor din Austria vine dupa ce in data de 22 ianuarie, zece mari banci internationale care au operatiuni in Europa Centrala si de Est, printre care si Raiffeisen International si Erste Bank, au anuntat vor face apel la Uniunea Europeana si la Banca Centrala Europeana pentru extinderea planului anti-criza si in aceasta regiune, pentru a atenua efectele crizei creditelor.

Bancile austriece au o prezenta puternica pe sectorul bancar din Europa de Est, volumul de creditare al acestora ajungand, potrivit datelor Die Presse, la 230 de miliarde de euro, adica 68% din PIB-ul Austriei.