Secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, a amanat pentru marti prezentarea detaliilor noului plan federal de salvare a bancilor. Initial, urma sa vina astazi in fata mai multor retele de televiziune din Statele Unite insa a ales sa-si concentreze eforturile in Senat unde ar putea fi dat votul final pentru acest program.

Geithner va trebui sa explice cum vor fi folosite 350 de miliarde de dolari ramase din cele 700 de miliarde puse la dispozitie de Trezorerie in octombrie trecut.

Potrivit agentiilor internationale de presa, planul include nationalizarea unor banci in dificultate si garantarea creditelor in cazul altor institutii financiare.In plus, sunt prevazute si masuri de sprijin pentru familiile care nu-si mai pot achita ratele la credit.

Analistii sunt insa pesimisti si spun ca bancile nu se pot redresa fara revenirea economiei. Aceasta continua insa sa se deterioreze iar preturile locuintelor cad in continuare.

Intre timp, Larry Summers, consilierul economic al presedintelui Barack Obama, a declarat la interviul acordat Fox News ca noua administratie americana a moştenit "cel mai dificil sistem financiar dupa Marea Depresiune" din anii '30, scrie AFP.