Pentru a raspunde la intrebarea din titlu, trebuie sa ne lamurim ce inseamna de fapt recesiune iar aici avem doua moduri de interpretare: in SUA, acest termen defineste „un declin semnificativ al activitatii economice” in timp ce in Europa (si nu numai), economia unei tari este considerata ca fiind in recesiune daca PIB-ul a scazut timp de doua trimestre consecutiv, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Conform acestor definitii, intelegem de ce economia SUA a intrat oficial in recesiune in decembrie 2007 desi PIB-ul a continuat sa creasca in prima jumatate a anului 2008, la fel cum in Europa, economia Marii Britanii a intrat oficial in recesiune doar la sfarsitul anului trecut pentru ca PIB-ul acestei tari a scazut atat in T3 cat si in T4 2008.

In Romania, apogeul cresterii economice a fost atins in T2/T3.08 cand PIB-ul a crescut cu 9.3% respectiv 9.1% insa in T4 cresterea va incetini la 5-6% iar in T1.09 ministrul de Finante, dl Pogea, se asteapta la o crestere de pana la 1%. In aceste conditii, conform modelului american suntem deja in recesiune insa este putin probabil ca PIB-ul Romaniei sa scada timp de doua trimestre consecutiv pentru a intra oficial in recesiune conform normelor europene.

Pentru acest an, proiectia guvernului in ceea ce priveste cresterea PIB este de 2.5%, BNR prognozeaza 2.3%, CNP 2.5% (guvernul isi bazeaza proiectia pe datele furnizate de CNP), FMI 1% iar CE 1.75% in timp ce prognozele analistilor romani se situeaza intre -3.5% si +2%. Toate aceste cifre indica faptul ca cel mai probabil vom avea o crestere a PIB in acest an insa primele doua trimestre vor fi cele mai dificile.

Am scris aici despre faptul ca este improbabil ca guvernul sa reuseasca obtinerea unei cresteri economice de 2.5% concomitent cu pastrarea unui deficit de 2% iar dl Isarescu a spus si dansul acelasi lucru saptamana trecuta, insa as dori sa analizam pe scurt componentele PIB pentru a vedea care sunt domeniile cu potential de crestere si care sunt cele mai afectate de criza.

Produsul Intern Brut este rezultatul evolutiei economice in patru mari domenii: servicii, industrie, agricultura si constructii. Din punctul meu de vedere, serviciile si constructiile – care impreuna reprezinta aproximativ 64% din PIB - vor inregistra cresteri, industria (28% din PIB) va scadea iar in ceea ce priveste agricultura (8%), nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va intampla insa este putin probabil ca rezultatele inregistrate in 2008 sa fie repetate in 2009.

Serviciile si constructiile - desi se vor inregistra scaderi pe anumite componente ale acestor sectoare – se vor reduce in principal comertul cu masini si carburanti in cazul serviciilor si sectorul rezidential in cazul constructiilor - per ansamblu acestea vor creste insa depinde foarte mult de capacitatea guvernului de a cheltui suma de 10 miliarde de euro cat reprezinta investitiile cuprinse in bugetul pe 2009, majoritatea acestor bani mergand in infrastructura.

Industria – va fi cel mai lovit sector al economiei. Conform INSSE, in luna noiembrie a anului trecut, industria a scazut cu 11.5% comparativ cu aceeasi luna a anului 2007 iar asteptarile pentru luna decembrie sunt si mai pesimiste avand in vedere ca au fost sectoare industriale in care nu s-a lucrat aproape deloc. Industria auto va scadea semnificativ, metalurgia la fel iar per total este de asteptat ca acest sector sa se contracte cu cel putin 3-5% in 2009.

Sumarizand, vedem ca doua componente ale PIB vor inregistra cresteri, unul va scadea sigur in timp ce evolutia agriculturii este imprevizibila. In aceste conditii, daca cresterea economica excluzand agricultura se va situa la 2.5%, aceasta crestere ar putea fi anulata de o scadere a agriculturii cu 30% comparativ cu anul trecut - evolutie care, desi improbabila, nu poate fi exclusa avand in vedere ca 2008 a fost un an agricol exceptional.

As mai dori sa adaug ceva: desi primele doua trimestre ale acestui an vor fi cele mai dificile, acestea au o pondere destul de redusa in PIB-ul anual – 17% T1 si 21% T2 - in timp ce ultimele doua trimestre sunt cele care aduc cea mai mare valoare adaugata (28% T3 si 34% T4) ceea ce inseamna ca la nivelul anului 2009, o evolutie mai putin buna a economiei in primul semestru poate fi usor compensata de o evolutie buna in al doilea semestru.

In concluzie, va intra sau nu Romania in recesiune? Eu cred ca nu. Din punctul meu de vedere este foarte probabil ca apogeul crizei sa fie atins in perioada aprilie-mai urmand ca pana la sfarsitul anului economia sa revina pe crestere si in acest fel sa evitam recesiunea, insa pentru ca acest lucru sa se intample sunt necesare doua conditii: stabilizarea economiei mondiale si o guvernare eficienta. Barack Obama, Angela Merkel, Gordon Brown & co se vor ocupa de economia mondiala. De Romania cine se ocupa?

Citeste si comenteaza peblogullui Khris.