Vom evita sau nu recesiunea?

de Cristian Orgonas     khris
Luni, 9 februarie 2009, 8:40 Economie | Finanţe & Bănci


Pentru a raspunde la intrebarea din titlu, trebuie sa ne lamurim ce inseamna de fapt recesiune iar aici avem doua moduri de interpretare: in SUA, acest termen defineste „un declin semnificativ al activitatii economice” in timp ce in Europa (si nu numai), economia unei tari este considerata ca fiind in recesiune daca PIB-ul a scazut timp de doua trimestre consecutiv, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Conform acestor definitii, intelegem de ce economia SUA a intrat oficial in recesiune in decembrie 2007 desi PIB-ul a continuat sa creasca in prima jumatate a anului 2008, la fel cum in Europa, economia Marii Britanii a intrat oficial in recesiune doar la sfarsitul anului trecut pentru ca PIB-ul acestei tari a scazut atat in T3 cat si in T4 2008.

In Romania, apogeul cresterii economice a fost atins in T2/T3.08 cand PIB-ul a crescut cu 9.3% respectiv 9.1% insa in T4 cresterea va incetini la 5-6% iar in T1.09 ministrul de Finante, dl Pogea, se asteapta la o crestere de pana la 1%. In aceste conditii, conform modelului american suntem deja in recesiune insa este putin probabil ca PIB-ul Romaniei sa scada timp de doua trimestre consecutiv pentru a intra oficial in recesiune conform normelor europene.

Pentru acest an, proiectia guvernului in ceea ce priveste cresterea PIB este de 2.5%, BNR prognozeaza 2.3%, CNP 2.5% (guvernul isi bazeaza proiectia pe datele furnizate de CNP), FMI 1% iar CE 1.75% in timp ce prognozele analistilor romani se situeaza intre -3.5% si +2%. Toate aceste cifre indica faptul ca cel mai probabil vom avea o crestere a PIB in acest an insa primele doua trimestre vor fi cele mai dificile.

Am scris aici despre faptul ca este improbabil ca guvernul sa reuseasca obtinerea unei cresteri economice de 2.5% concomitent cu pastrarea unui deficit de 2% iar dl Isarescu a spus si dansul acelasi lucru saptamana trecuta, insa as dori sa analizam pe scurt componentele PIB pentru a vedea care sunt domeniile cu potential de crestere si care sunt cele mai afectate de criza.

Produsul Intern Brut este rezultatul evolutiei economice in patru mari domenii: servicii, industrie, agricultura si constructii. Din punctul meu de vedere, serviciile si constructiile – care impreuna reprezinta aproximativ 64% din PIB - vor inregistra cresteri, industria (28% din PIB) va scadea iar in ceea ce priveste agricultura (8%), nimeni nu poate spune cu exactitate ce se va intampla insa este putin probabil ca rezultatele inregistrate in 2008 sa fie repetate in 2009.

Serviciile si constructiile - desi se vor inregistra scaderi pe anumite componente ale acestor sectoare – se vor reduce in principal comertul cu masini si carburanti in cazul serviciilor si sectorul rezidential in cazul constructiilor - per ansamblu acestea vor creste insa depinde foarte mult de capacitatea guvernului de a cheltui suma de 10 miliarde de euro cat reprezinta investitiile cuprinse in bugetul pe 2009, majoritatea acestor bani mergand in infrastructura.

Industria – va fi cel mai lovit sector al economiei. Conform INSSE, in luna noiembrie a anului trecut, industria a scazut cu 11.5% comparativ cu aceeasi luna a anului 2007 iar asteptarile pentru luna decembrie sunt si mai pesimiste avand in vedere ca au fost sectoare industriale in care nu s-a lucrat aproape deloc. Industria auto va scadea semnificativ, metalurgia la fel iar per total este de asteptat ca acest sector sa se contracte cu cel putin 3-5% in 2009.

Sumarizand, vedem ca doua componente ale PIB vor inregistra cresteri, unul va scadea sigur in timp ce evolutia agriculturii este imprevizibila. In aceste conditii, daca cresterea economica excluzand agricultura se va situa la 2.5%, aceasta crestere ar putea fi anulata de o scadere a agriculturii cu 30% comparativ cu anul trecut - evolutie care, desi improbabila, nu poate fi exclusa avand in vedere ca 2008 a fost un an agricol exceptional.

As mai dori sa adaug ceva: desi primele doua trimestre ale acestui an vor fi cele mai dificile, acestea au o pondere destul de redusa in PIB-ul anual – 17% T1 si 21% T2 - in timp ce ultimele doua trimestre sunt cele care aduc cea mai mare valoare adaugata (28% T3 si 34% T4) ceea ce inseamna ca la nivelul anului 2009, o evolutie mai putin buna a economiei in primul semestru poate fi usor compensata de o evolutie buna in al doilea semestru.

In concluzie, va intra sau nu Romania in recesiune? Eu cred ca nu. Din punctul meu de vedere este foarte probabil ca apogeul crizei sa fie atins in perioada aprilie-mai urmand ca pana la sfarsitul anului economia sa revina pe crestere si in acest fel sa evitam recesiunea, insa pentru ca acest lucru sa se intample sunt necesare doua conditii: stabilizarea economiei mondiale si o guvernare eficienta. Barack Obama, Angela Merkel, Gordon Brown & co se vor ocupa de economia mondiala. De Romania cine se ocupa?

Citeste si comenteaza pe blogul lui Khris.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1886 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Nu avem cum sa evitam recesiunea! (Luni, 9 februarie 2009, 8:57)

  AndreiSe [utilizator]

  Lucrez in domeniul constructiilor si a spera maca ca acest domeniu sa inregistreze cresteri denota lipsa de clarviziune. Domnule khris, vom inregistra o recesiune grozava, in termeni europeni, incepand chiar cu trimestrul III (asta pentru ca in trimestrele I si II vom avea scaderi comparativ cu anul 2008) in special datorita segmentului constructii si servicii. Constructiile - etse clar de ce. Daca ai lucra in domeniul si ai fi pus in fata analizei oportunitatii unei investitii ai intelege imediat. Uita pur si simplu cele 10 miliarde de euro - nu merita sa iti bati capul cu ele. Serviciile vor scadea si ele din simplul motiv ca sunt prima optiune in micsorarea cheltuielilor unei firme. Nimeni nu va mai opta pentru plata unui serviciu daca poate sa il "rezolve" cumva pe cont propriu. Iti dau exemplul unei firme care se ocupa cu PSI (paza si stingerea incendilor). Nu facea practic nimic, dar cum legislatia cerea ca fiecare firma sa aiba un plan bine pus la punct, avizat si actualizat mereu, acea firma avea sa zicem contracte lunare de 100 milioane de lei acum 3-4 luni. Acum mai are de 20 milioane de lei, fara ca diferenta de 80 sa o preia concurenta. Efectiv firmele au hotarat sa nu mai faca contract cu firma asta de PSI sau au propus contracte de 2-3 ori mai mici pentru aceleasi servicii, Vrei - bine, nu vrei - si mai bine. Asadar sa nu speri de la servicii sau de la constructii crestere economica. Si nici de la industriale. Iar de la agricultura - asa cum ai zis si tu - e aproape imposibil. Deci un -5 pana la -10 % anul 2009 nu ar face decat sa ne duca inapoi in 2007 si tot nu ar fi rau. Sa zicem mersi daca scapam doar cu atat. Sa aveti o zi verde!
 • -3 (3 voturi)    
  Daca vrem sa ajutam cu ceva (Luni, 9 februarie 2009, 9:04)

  hotnewsfil [utilizator]

  Va puneti intrebarea ;"Cine se va ocupa de Romania" fiindca nu stiti sau fiindca ii considerati incompetenti pe cei ce guverneaza acum tara.?
  In afara de intrebarile acestea " cu talc", va rog sa faceti cateva propuneri consistente pe care guvernul sa le introduca in programul sau.
  Sa nu ne limitam (noi, specialistii) la :" Asa nu e bine, asa nu e bine!"
  • +6 (6 voturi)    
   Guvernanții citesc Hotnews? (Luni, 9 februarie 2009, 9:22)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Om bun, dacă este să citești cu atenție toate comentariile de la articolele economice, politice, sociale, tehnice (adică tot ce nu înseamnă tabloid) vei vedea sute de idei, rețete, rezolvări și analize. Unele mai pertinente, altele mai puțin.
   Dar chiar crezi că cei din spatele stilourilor cu care se semnează legile le citesc? Le iau în considerare?...
   Hai să nu ne amăgim cu apă chioară: pentru conducăreții acestei țări, de ceva vreme încoa, este mai importantă propria fericire decât cea a nației. Așa că nu cere autorului articolului soluții, sau cel puțin nu cu speranța că cineva cu putere de decizie va ține vreodată cont de ele.
 • 0 (2 voturi)    
  depinde... (Luni, 9 februarie 2009, 9:49)

  liviu_ [utilizator]

  daca guvernul o sa ia si niste masuri inteligente si nu numai masuri la impuls, fara sa fie gandite si fara sa fie siguri de ele (vezi faptul ca se razgandesc) atunci probabil o sa evitam recesiunea.
  dar daca guvernul merge in continuare cum a mers la inceputul asta de mandat... atunci cred ca o sa scapam de recesiune prin 2012 (cand pleaca ei de la guvernare) si asta in cel mai bun caz... ca nu se stie cine vine in loc
 • +1 (1 vot)    
  Recesiune foarte probabila ! (Luni, 9 februarie 2009, 10:39)

  STEFAN A. [utilizator]

  10 miliarde de euro, sint o cifra mare pentru Romania, important unde ,cind si cum va fi cheltuita.
  Infrastructura are prin definitie perioade medii sau lungi de realizare, in imaginarul colectiv inseamna autostrade, in realitate inseamna si canalizari, depuratoare de apa, ecologia mediului, energie electrica si in cel mai uitat catun din munte, linii internet la majoritatea locuintelor , etc.
  Constructiile axate doar pe locuinte si centre comerciale sint legate inevitabil de accesul la credit , pentru potentiali proprietari sau consumatori in masa !
  Investitia cea mai rentabila este agricultura + industria prelucratoare a produselor agricole, adica acel sector in care Romania este ultima din ultimele tari UE !
  De obicei , serviciile devin importante pentru PIB in societatile super dezvoltate (SUA, tari UE cu inalt nivel PIB/ locuitor). Noi avem lipsuri grave in economia de baza care nu este prea dezvoltata, exemplu clasic, importam chiar produse alimentare ! Ponderea serviciilor a crescut artificial !
  Ideea de baza ar fi de a compensa scaderea exportului si a investitilor directe straine cu cresterea investitiei in sectoarele orientate consumului intern. ( in toate formele, nu doar super magazine).
  Problema cea mai grava, dezechilibru bugetului de stat, cheltuieli mari pentru administratia publica, la toate nivelurile, sistem pensionistic gindit doar pentru a obtine voturi si fara un suport financiar credibil si competitiv pe termen lung !
  Toate aceste probleme, uitate cind economia duduia, acum apar in suprafata si au nevoie de o clasa politica mai putin legata de ciolan si mai mult orientata in strategii politice pe termen mediu si lung. Adica opusul politicii trecute sau actuale !
 • +2 (2 voturi)    
  Noi ! (Luni, 9 februarie 2009, 11:34)

  gigi [anonim]

  De Romania o sa ne ocupam fiecare dintre noi.
  Daca in Romania a existat o crestere ea se datoreaza faptului ca eu mi-am vazut de treaba, si dumneavoastra care citi acum, v-ati vazut. de treaba.
  Guvernantii nu au nici un merit. !
  De aceea vom trece peste criza ( mai mult sau mai putin sifonati ), tot vazandu-ne fiecare de treaba noastra.
  In guvernanti cu ale lor 10 miliarde cu tot nu va puneti mari sperante !
 • +1 (1 vot)    
  statistici (Luni, 9 februarie 2009, 14:28)

  catwoman [anonim]

  statisticile arata ca mai putin de 30% din legumele si fructele din retail in Romania mai sint din productia autohtona, restul sint importate;

  ce sperante aveti de la agricultura in 2009??
 • +1 (1 vot)    
  lost in translation (Luni, 9 februarie 2009, 15:47)

  fanel [anonim]

  "[...] sunt necesare doua conditii: stabilizarea economiei mondiale si o guvernare eficienta. Barack Obama, Angela Merkel, Gordon Brown & co se vor ocupa de economia mondiala. De Romania cine se ocupa?"

  Mos Craciun si Zana Maselutza...
  astia se vor "ocupa" sau cel putin asta zace in subconstientul majoritatii.
  e momentul sa revenim cu picioarele pe pamant: vom avea o aterizare foarte dura.
  analiza asta semantica despre cum se defineste o recesiune este inutila. e ca si cum ai sta in mijlocul autostrazii intrebandu-te daca magaoaia aia care vine spre tine cu viteza este tir, camion, tanc sau autobuz. vei fi facut terci pana sa te dumiresti.

  P.S.
  va urez noroc mult in lunga perioada de
  depresiune in care tocmai am intrat!
 • 0 (0 voturi)    
  soft blow (Luni, 9 februarie 2009, 20:09)

  Laura [anonim]

  cred ca trebuie sa vorbim putin de viteza de transmisie a business cycles. stiu ca intre SUA si India, viteza este de 6 luni - ar fi interesant de aflat cat de repede se propaga business cycle intre Europa si Ro. Chiar daca Europa/SUA au intrat in recesiune, Romania va intra in recesiune mai tarziu. Si tot asa, cand Europa/SUA vor incepe sa-si revina, o sa dureze ceva pana si Ro face la fel. Din pacate, nu putem spune nimic despre magnitudine. Dar cred ca ne amagim rau de tot daca tragem concluzia ca Ro nu va intra in recesiune pentru simplul fapt ca Ro a crescut cu 6-8% in timp ce EU/SUA au intrat in recesiune. Cititi cateva articole despre disponibilizarile din China - aia sunt mult mai afectati.
  O corectie la definitie - atata vreme cat PIB-ul creste cu 0.005%, asta nu se cheama recesiune - ai produs mai mult decat anul trecut. E doar o stagnare a activitatii economice. Americanii au o definitie ambigua pentru ca NBER spune daca economia e in recesiune. In 2001, semestrele de scadere a PIB nu au fost consecutive, dar NBER tot a spus ca e recesiune.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by