Luna ianuarie a adus noi modificari ale produselor financiare disponibile pe piata din tara noastra, potrivit FinZoom.ro. Ingrijorarile din sector au cunoscut odata cu noul an si o noua cauza: deprecierea considerabila a monedei nationale fata de moneda europeana. Pe fondul unui numar, aflat in crestere de la o luna la alta, al posesorilor de credite care nu-si mai permit plata ratelor, majorarea cursului de schimb pune o presiune suplimentara asupra acelora care au contractat credite in moneda europeana, in conditiile in care cursul de schimb a crescut cu aproximativ 13%.

Anul 2009 a adus si o relaxare a normelor bancii nationale, fiind inlaturata obligatia bancilor de a aplica “testul de stress” solicitantilor de credite. Totodata modificarea regulamentului va permite bancilor sa revina la grade mai mari de indatorare, care, insa, nu vor depasi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

Pentru prima luna a anului BNR a mentinut neschimbate atat rata dobanzii de referinta (la 10,25%) pe an cat si nivelele rezervelor minime obligatorii (18% pentru RON si 40% pentru EUR)

Tot incepand cu aceasta luna toate dobanzile aferente depozitelor vor fi scutite de plata impozitului pe profit de 16% conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 200/2008.

Pentru a se conforma normelor BNR bancile au inceput sa aplice noi reguli in materie de creditare. Astfel Banca Romaneasca a anuntat ca incepand cu anul 2009 consultarea la CRB se efectueaza atat pentru solicitant, codebitor cat si pentru sotul/sotia solicitantului, in cazul in care acesta este casatorit. Aceeasi banca a anuntat ca, in cazul in care clientul nu poate prezenta fisa fiscala pentru anul anterior depunerii solicitarii, din motive obiective (nu a fost depusa/eliberata de ad. Financiara), atunci solicitantul/codebitorul va prezenta o adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte veniturile nete realizate de acesta in ultimele 12 luni.

Citeste articolul integral pe FinZoom.ro