Unele banci din Romania au inceput sa plateasca in avans dobanzile la depozite. Emporiki Bank a anuntat in luna ianuarie ca acorda dobanda aferenta depozitelor in ziua constituirii acestora de catre persoane fizice, iar marti au anuntat si grecii de la Piraeus Bank lansarea unui produs de economisire de acelasi tip, informeaza Mediafax.

Emporiki Bank plateste in avans dobanda, in ziua constituirii plasamentului, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane fizice autorizate, in timp ce depozitul Piraeus Bank se adreseaza doar persoanelor fizice.

Suma minima pentru constituirea acestui depozit la aceasta banca este de 500 de lei, euro sau dolari, iar scadentele pot fi de trei, sase, noua si 12 luni.

Produsul de la Piraeus poate fi constituit in lei sau euro, pe o perioada de trei, sase, noua sau 12 luni. Dobanzile pentru aceste depozite pot ajunge pana la 12,25% pentru lei si 5,65% pentru euro, in functie de gradul de maturitate.

Cele doua banci vin cu astfel de oferte in contextul in care institutiile de credit incearca sa atraga fonduri de pe piata locala.

Bancile din Romania au mizat pe creditare pana in pragul manifestarii crizei internationale pe piata locala, desi banca centrala a indemnat la prudenta in privinta avansului imprumuturilor, pentru ca ulterior sa isi schimbe strategia, aproape blocand finantarile si orientandu-se spre atragerea de resurse, din cauza deficitului de lichiditati.

Astfel, dobanzile la credite au urcat pentru a se restrictiona accesul la imprumuturi, dar si ratele la depozite au avansat pentru ca bancile aveau nevoie sa atraga mai multe lichiditati.

Ratele dobanzilor la creditele si depozitele noi s-au majorat in noiembrie, pe fondul mentinerii la un nivel ridicat a randamentelor interbancare si al sporirii necesitatilor de resurse interne ale bancilor, dar si al accentuarii prudentei institutiilor in contextul incertitudinilor crescute legate de repercutarea efectelor crizei financiare internationale asupra economiei locale.

In prezent, bancile practica dobanzi la plasamente de pana la 16% pentru lei si 7,5% pentru euro, in contextul in care au nevoie de lichiditati, care au devenit mai ieftine pe piata locala decat pe plan international.