“Grupul Erste a decis sa aloce incasarile din vanzarea operatiunilor de asigurari amortizarii partiale a fondului comercial din Romania, cu 480 milioane euro (pre-impozitare)", a anuntat miercuri Erste, intr-un comunicat, citat de Dan Popa pe blogul sau. Intrucat mai multa lume m-a intrebat ce inseamna asta de fapt, iata raspunsul obtinut in exclusivitate de la oficiali ai bancii.

“Pana de curand (cred ca pana acum 4-5 ani) IFRS iti cerea sa amortizezi achizitiile facute in mod liniar. Cu alte cuvinte faceai o achizitie de 100 de euro, amortizai cate 10 euro anual in urmatorii 10 ani. Regulile actuale insa sunt schimbate si cari in bilant intreaga valoare a achizitiei facute. Pentru totdeauna.

Iar o achizite inseamana capital (equity) + fond comercial (goodwill). Nu sunt sigur ca e in totalitate corect, dar putem spune ca goodwill-ul este valoarea contabila a potentialului de business conform planului de afaceri.

Ai insa acest goodwill in bilant daca faci achizitii pentru sume peste valoarea contabila. Si il cari si peste 100 de ani, daca regulile de raportare financiara nu se schimba.

Daca cumva planurile de afaceri sunt ajustate atunci trebuie, contabiliceste, sa ajustezi si valoarea acelui fond comercial pe care il cari in bilant.

Anul asta am avut o intrare exceptionala din vanzarea operatiunilor de asigurari. Acest venit l-am folosit in contrapartida la ajustarea in jos a goodwill-ului.

Tragand linia avem 860 milioane profit curat (just as a reminder: doar zilele trecute doua banci elvetiene isi anuntau rezultatele UBS pierdere 13 mld EUR, CS pierdere 5 mld EUR)”, mi-au declarat oficialii bancii austriece.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.