Romania va inregistra anul acesta o crestere economica de 0,8%, fata de nivelul de 7,3% in 2008 si un deficit de cont curent de 10,6% din PIB, se arata intr-un raport al Standard & Poor's citat de NewsIn. Aceasta vine pe fondul temperarii ritmului de crestere economica din regiune, pe fondul restrangerii creditarii si declinului brusc al activitatii economice.

"Ca si in restul regiunii, cresterea economica a Romaniei a fost antrenata de cererea interna, alimentata de expansiunea rapida a creditului, fapt care a dus la explozia consumului si a investitiilor, dar si la supraindatorare si supraincalzire", se mentioneaza in raport. Analistii agentiei de evaluare financiara arata ca recesiunea din zona euro, precum si asteptarile negative privind cresterea economica in randul altor parteneri comerciali isi vor pune amprenta asupra activitatii economice a tarilor din regiune, in conditiile in care efectul de baza inrautateste perspectivele.

Standard & Poor's estimeaza ca Romania va cunoaste o crestere economica mai substantiala in 2010, cand produsul intern brut (PIB) va creste cu 1,8%, in timp ce in 2011, cresterea economica va fi de 3%.

In ceea ce priveste deficitul de cont curent, acesta se va ajusta treptat, de la 13,5% din PIB in 2008, la 10,6% din PIB la finalul acestui an si 10,1% din PIB in 2010. Totodata, pentru 2011, agentia prognozeaza un deficit extern de 9,8% din PIB.

Pe de alta parte insa, investitiile straine directe urmeaza sa isi reduca la aproape jumatate ponderea in PIB, de la 6,2% in 2008, la 3,2% in 2009 si 2010. Din 2011, investitiile straine directe isi vor creste din nou ponderea la 4,3% din PIB.

Totodata, Standard & Poor's noteaza ca Romania risca sa i se inghete sau chiar sa i se anuleze fondurile europene pentru domeniile in care reformele post-aderare au fost insuficiente, precum siguranta alimentelor, agricultura sau justitia, mai ales tinand cont de precedentul creat de Bulgaria. Agentia mai noteaza ca desi autoritatile romane au inceput sa pregateasca strategiile care sa trateze aceste probleme, implementarea lor ramane o sursa de ingrijorare.