Rata anuala a inflatiei s-a situat la 6,71% in luna ianuarie, in crestere fata de nivelul de 6,3% inregistrat in luna decembrie. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in luna ianuarie s-au inregistrat cresteri importante ale tarifelor la servicii si ale preturilor marfurilor alimentare si nealimentare.

In luna ianuarie, preturile de consum au crescut cu 1,24% fata de luna anterioara, datorita cresterii preturilor la alimente cu 0,71% si a marfurilor nealimentare cu 0,83%. Tarifele la servicii au inregistrat cea mai mare crestere, de 3,27%.

Avansul tarifelor la servicii a fost cauzat de scumpirea abonamentelor la telefon cu 7,71%, a tarifelor la transportul aerian cu 7,68% si a altor servicii cu 3,74%.

Cresterea preturilor la produsele alimentare s-a datorat scumpirii cartofilor cu 4,67%, a altor legume si conserve de legume cu 2,29% si a carnii de bovine cu 1,43%. In acelasi timp s-au inregistrat scaderi de preturi la ulei (-0,8%).

Dintre produsele nealimentare, scumpiri mai importante au fost la autoturisme si piese de schimb (3,65%), tutun si tigari (2,54%) si combustibili (1,53%). Totodata, dintre produsele nealimentare s-a ieftinit incaltamintea din piele, cu 0,14%.

Rata anuala scazuse la finele anului trecut la 6,3%, dupa ce se temperase in noiembrie la 6,74%. In iulie, inflatia a atins varful ultimilor trei ani, de 9,04%.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual, insa prognozeaza ca inflatia se va situa la 4,5% la finalul anului.