Romania ar putea avea nevoie de un imprumut extern mai ales in a doua jumatate a acestui an, valoarea acestuia depinzand de gradul de ajustare a deficitului balantei de plati, a spus joi Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de NewsIn. El a mentionat ca datoria externa pe termen scurt a Romaniei este de 24 miliarde de euro, scadenta in mare parte in a doua jumatate a anului, in timp de datoria externa pe termen mediu si lung a ajuns la 49,7 miliarde de euro.

"In momentul de fata nu avem nevoie urgenta de finantare externa, insa in a doua jumatate a anului s-ar putea sa fie nevoie", a declarat Lazea.

Acesta a atras insa atentia ca, pentru facilitarea obtinerii unui astfel de imprumut, bugetul pe 2009 trebuie sa treaca de parlament in aceeasi forma in care a fost aprobat de guvern, inclusiv in ce priveste politica salariala.

"Daca bugetul nu trece la fel, va fi mult mai greu sa obtinem imprumutul", a spus oficialul BNR.

Lazea a enumerat pasii pe care Romania trebuie sa ii urmeze in actualul context economic, primul dintre acestia fiind aprobarea bugetului, apoi executia bugetara si a politicii salariale, iar ulterior relaxarea graduala a politicii monetare. Ultimul pas ar consta in contractarea unui imprumut de la o institutie internationala, dupa discutii cu Comisia Europeana.

"Este si o forma birocratica: discutia initiala cu Comisia Europeana pentru un imprumut si apoi sa vedem ce alte alternative mai sunt", a adaugat Lazea, explicand ca regulamentul Comisiei Europene prevede ca statele membre trebuie sa poarte intai discutii cu Bruxelles-ul.

Suma pe care Romania o va imprumuta depinde de modul in care deficitul extern va fi ajustat. "Depinde daca deficitul de cont curent va fi redus ordonat. Am putea face asta de la 12,5% din PIB in 2008 la 7-8% din PIB in acest an si apoi, ipotetic vorbind, o mare parte din finantare am putea-o obtine de la institutiile financiare internationale", a mai spus Lazea.

Potrivit ultimelor date ale BNR, deficitul extern al Romaniei a crescut cu 1,2% in 2008, la 16,9 miliarde de euro. Raportat la ultima estimare a valorii produsului intern brut de anul trecut, de 513,2 miliarde de lei (139,35 miliarde de euro), deficitul extern din 2008 reprezinta echivalentul a 12,1% din PIB.