Guvernul a initiat demersuri la Comisia Europeana pentru contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro, la care s-ar putea adauga un imprumut cuprins intre 1 miliard si 3 miliarde euro de la FMI, au declarat, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

"Reprezentantii Executivului au solicitat la Bruxelles contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro, insa este posibil ca, pe langa acest imprumut, sa fim nevoiti sa angajam un credit si de la Fondul Monetar International (FMI) de 1-3 miliarde euro, intrucat sunt presiuni din partea Fondului in acest sens", au precizat sursele citate.

Initial, autoritatile de la Bucuresti au cerut Comisiei Europene sa-si dea acordul pentru contractarea unui imprumut de 7 miliarde euro, insa oficialii de la Bruxelles sustin ca imprumutul acordat Romaniei ar putea fi de 6 miliarde euro, plus alte 3 miliarde rezultate in urma incheierii unui acord cu FMI, au mai spus reprezentantii guvernului.

"Romania nu poate fi, insa, de acord cu conditiile impuse de Fond, intrucat ni s-ar impune din nou majorarea taxelor si impozitelor pentru a creste incasarile la buget. Si toate astea, dupa ce am redus deja cheltuielile cu salariile. In plus, cheltuielile de rambursare a imprumutului sunt foarte mari", au afirmat sursele.

Guvernantii sustin ca se poarta negocieri intense cu reprezentantii Comisiei Europene pentru a reduce din pretentiile FMI, insa discutiile avanseaza foarte greu din cauza "relatiilor foarte bune pe care le are conducerea Fondului la Bruxelles".