Marii finantisti ai celor mai industrializate sapte state ale lumii (SUA, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Canada) discuta, vineri si sambata la Roma, despre criza economica mondiala, trebuind sa promita ca nu vor ceda tendintelor protectioniste, scrie AFP.

Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale ai tarilor G7 vor avea vineri, doar un dejun, inainte de inceperea lucrarilor sambata dimineata. Publicarea comunicatului cu rezultatele reuniunii este asteptata sambata, in jurul orei 13:30 GMT, 15:30, ora Romaniei.

A fost invitata si delegatia Rusiei, care va fi condusa de ministrul de finante Aleksei Kudrin.

Una dintre principalele teme ale summit-ului va fi protectionismul, in conditiile in care clauza "Buy American" a planului de relansare al administratiei Obama a starnit dezaprobare, iar in Europa s-a accentuat polemica referitoare la sprijinul anuntat de Franta pentru industria auto.

Japonia a dat deja, foarte clar, tonul discutiilor: isi va exprima opozitia in fata oricarui fel de protectionism, a anuntat ministrul de finante, Shoichi Nakagawa.

Reprezentantii G7 vor discuta, in mod global, si despre remediile ce pot fi luate pentru a face fata crizei economice, agravata de la ultima reuniune a grupului din octombrie. Situatia este una in care ministrii isi doresc sa "actioneze rapid", au declarat, luni, reprezentantii Trezoreriei Statelor Unite, dupa discutii telefonice intre secretarul Timothy Geithner si unii omologi ai sai.

Planurile de sustinere a sectorului bancar si chestiunea delicata a rascumpararii activelor toxice sunt, de asemenea, pe lista de discutii.Totodata, participantii urmeaza sa se puna de acord asupra modului in care vor contribui la stabilizarea pietelor financiare.