Ungaria a intrat in recesiune in ultimul trimestru al anului trecut, cand economia s-a contractat cu 1% comparativ cu trimestrul anterior, potrivit datelor Biroului Central de Statistia citate de Reuters. Acestea sunt cele mai slabe rezultate economice din 1996, de cand Ungaria a inceput sa publice evolutia trimestriala a PIB-ului.

Fata de perioada similara a anului 2007, PIB-ul Ungariei a scazut cu 2%.

"Datele privind PIB-ul nu sunt o surpriza, insa confirma faptul ca Ungaria este in recesiune si, probabil, situatia se va inrautati. PIB-ul ar putea sa scada cu peste 5% in 2009", a decalarat Lars Christensen, de la Danske Bank.

In cel de-al treilea trimestru din 2008, economia ungara s-a contractat cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior, desi datele initiale aratau ca scaderea a fost de 0,1%.

Estimarile guvernului ungar arata ca PIB-ul va scadea cu 3% in acest an, peste previziunile anterioara care aratau o scadere de 1%. In urma acestor estimari, executivul de la Budapesta si-a refacut planurile economice si a revizuit bugetul pentru a compensa scaderea veniturilor.

"Nu avem inca date, insa scaderea exporturilor si criza financiara pun presiune pe industrie si pe sectorul serviciilor financiare", a spus Marian Trippon, analist la CIB Bank din Budapesta.

Pe intreg anul 2008, economia Ungariei a crescut cu 0,6%, dupa ce in 2007 avansul a fost de 1,1%, iar in 2006 de 4,1%.