Noul guvern al Romaniei a luat masuri pozitive privind rectificarea politicii fiscale, dar ajutorul financiar de la Uniunea Europeana (UE) sau Fondul Monetar International (FMI) ar putea fi necesar pentru mentinerea calificativului Romaniei, a indicat vineri Moody's, scrie Reuters.

Agentia de evaluare financiara Moody's este singura care mai acorda Romaniei un calificativ din categoria 'investment grade' (cu recomandare de investitii), dupa ce Standard & Poor's si Fitch au taiat calificativele Romaniei la 'junk' anul trecut, mai ales din cauza ingrijorarilor cu privire la reactia de politica fiscala neadecvata, la dezechilibrele externe, citeaza NewsIn.

Moody's a aratat ca limitele de cheltuieli introduse de noul guvern al Romaniei au remediat anumite aspecte ale politicii fiscale a cabinetului anterior.

Ajutorul extern, insa, ar putea fi necesar, pentru a contribui la acoperirea deficitului fiscal si a asigura o incetinire ordonata a cresterii economice. "Daca guvernul ar avea probleme in ceea ce priveste negocierea unui acord cu FMI sau cu UE, am fi mult mai ingrijorati", a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, analistul Kenneth Orchard de la Moody's. "Un acord ne-ar da increderea necesara, ca sa pastram calificativul Romaniei", a spus Orchard.

Analistul Moody's a spus ca perspectivele Romaniei raman stabile si a reiterat estimarile privind intrarea in recesiune a economiei Romaniei in acest an, care sunt mult mai negative fata de cele ale Reuters, care anticipeaza o crestere cu 1,7%.

Moody's a acordat Romaniei ratingul de tara 'Baa3'.