Membrii G7 si-au stabilit drept "cea mai inalta prioritate" "stabilizarea economiei mondiale si a pietelor financiare" si se angajeaza sa lupte impotriva oricarei forme de protectionism, potrivit unui comunicat publicat sambata, la finalul reuniunii de la Roma.

"Stabilizarea economiei mondiale si a pietelor financiare ramane cea mai inalta prioritate a noastra", potrivit comunicatului semnat de ministrii de finante si de bancherii din cele mai bogate tari ale lumii, care formeaza G7 - (Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Germania, Franta, Italia si Canada).

G7 estimeaza, in acelasi timp, ca "este necesara o reforma urgenta a sistemului financiar international", in conditiile in care criza a pus in lumina "slabiciunile profunde" ale acestui sistem.

"Am adoptat, in mod colectiv, masuri exceptionale pentru a raspunde acestor provocari si ne reafirmam angajamentul de a actiona impreuna, folosind o paleta completa de instrumente, pentru a sustine cresterea economiilor, a numarului de locuri de munca si pentru consolidarea sectorului financiar", potrivit comunicatului citat.

Ministrii de Finante din G7 se angajeaza sa nu cedeze in fata tentatiilor protectionsimului, in conditiile in care SUA si Franta au fost puternic criticate pentru o serie de masuri care ar fi putut afecta libertatea pietelor.

G7 "ramane angajat pentru a evita masuri protectioniste, care nu fac decat sa exacerbeze" tendintele economice negative, si sa nu ridice noi bariere economice.

G7 saluta, de altfel, "masurile bugetare adoptate de autoritatile chineze" si "confirmarea angajamentului de a promova o rata de schimb mai flexibila, care sa permita aprecierea yuanului si o crestere mai echilibrata in China si in restul lumii".