Administratia Obama a reusit sa treaca prin Congres planul de salvare a economiei americane, in valoare de 800 miliarde dolari, dar cei mai multi cetateni americani nu sunt constienti de faptul ca deficitul guvernului federal se masoara deja in mii de miliarde de dolari - de fapt, obligatiile de plata in valoare de 65,5 trilioane dolari depasesc produsul intern brut al intregii lumi, sustine John Williams, de la Shadow Government Statistics, citat de WorldNetDaily .

Obligatiunile totale ale SUA, inclusiv cheltuielile sociale si de sanatate care urmeaza a fi platite, plaseaza Guvernul american in faliment.

Deficitul real al guvernului federal in 2008 a fost, de fapt, de 5,1 trilioane dolari, si nu 455 miliarde dolari, asa cum a raportat Congressional Budget Office (CBO), organism parlamentar care elaboreaza proiecţiile bugetare, potrivit "2008 Financial Report of the United States Government" realizat de Departamentul Trezoreriei.

Diferenta dintre deficitul 'oficial' de 455 miliarde si cele 5,1 trilioane dolari din "2008 Financial Report of the United States Government" provine din faptul ca deficitul bugetar este calculat pe baza de bani lichizi, unde toate taxele colectate sunt folosite pentru a acoperi cheltuielile guvernului, pe masura ce acestea apar.

Dar cifrele din raportul pe 2008 sunt calculate pe baza GAAP ("Generally Accepted Accounting Practices") care include cheltuielile la valoarea actuala neta a datoriilor nefinantate din programele de asigurari sociale si de sanatate.

"Congressional Budget Office estimeaza pentru anul fiscal 2009 un deficit bugetar de 1,2 trilioane dolari, fara a lua insa in calcul costul final al razboaielor din Irak si din Afganistan, planul de salvare a economiei americane si costurile de 350 miliarde dolari ale planului TARP", spune economistul John Williams.

"Deficitul guvernului federal sufera de o hemoragie al carei ritm ameninta viabilitatea intregului sistem financiar", adauga Williams. "Deficitul pe 2009 va depasi clar 2 trilioane de dolari in termeni de lichiditati, iar pentru aceasta suma Trezoreria trebuie sa se imprumute", explica el.

"Este putin probabil ca acest lucru sa se intample fara ca Federal Reserve sa actioneze ca imprumutator de ultima instanta pentru Trezorerie, cumparand datoriile Trezoreriei si monetizandu-le", sustine economistul.

"Monetizarea datoriei" inseamna, de fapt, ca Federal Reserve va fi obligata sa tipareasca bani pentru a acoperi datoriile Trezoreriei, in conditiile in care Trezoreria nu va putea vinde in alta parte aceasta imensa datorie.

Trezoreria este dependenta masiv de cumparatorii straini, in principal China, Japonia si alte state care detin rezerve imense de dolari, precum statele membre OPEC, care cumpara obligatiunile americane prin intermediul Bursei londoneze.

"Dar apetitul cumparatorilor externi de a achizitiona in mod continuu trilioane de dolari a inceput sa scada, dupa ce intreaga lume a fost martorul deteriorarii rapide a conditiilor financiare din America", noteaza Williams.

Calculele din "2008 Financial Report of the United States Government" arata, de asemenea, ca obligatiile de plata nefinantate ale guvernului federal in cifre GAAP au crescut la 59,3 trilioane dolari, in timp ce totalul obligatiilor de plata in cifre GAAP insumeaza in prezent 65,5 trilioane dolari.

Obligatiile de plata in valoare de 65,5 trilioane dolari nu numai ca depasesc de patru ori produsul intern brut al SUA, dar depasesc PIB-ul intregii lumi.

"In ultimii sapte ani de cand se calculeaza acesti indicatori in sistemul GAAP, se constata un deficit mediu anual de 4 trilioane de dolari, care nu va putea fi acoperit de nicio taxa", argumenteaza Williams.

"In cuvinte mai simple, guvernul nu va putea sub nicio forma sa plateasca pentru nivelul de asistenta sociala pe care l-a promis, doar daca nu va tipari bani si va devaloriza dolarul", concluzioneaza el.

Citeste analiza completa aici.