RBS si-ar putea diminua operatiunile din Romania, Slovacia si Uzbekistan, insa ar putea pastra o retea internationala de banci comerciale, in contextul unor pierderi record de aproape 30 miliarde lire sterline, ce vor declansa o noua serie de disponibilizari, anunta cotidianul Times, citat de NewsIn.

Presedintele Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, va publica un plan drastic de reducere a costurilor si pierderi record de aproape 30 miliarde lire sterline, ce ar putea duce la alte 10.000-20.000 de disponibilizari.

Hester le-a cerut principalilor sai directori sa traseze noi planuri de afaceri, in functie de cinci indicatori financiari cheie.

Masurile vor reduce nivelul costurilor totale cu sute de milioane in urmatorii trei pana la cinci ani.

Proiectul ar putea presupune si retragerea bancii dintr-o serie de piete emergente si vanzarea a zeci de afaceri ce nu mai sunt considerate de baza.

RBS ia in considerare vanzarea partiala a ABN Amro, cumparata in 2007 in cadrul unui consortiu format cu banca spaniola Santander si cu banca belgiana Fortis.

RBS a inceput deja discutiile cu guvernul olandez, ce ar putea prelua o parte din operatiunile din Olanda si o parte din operatiunile internationale ale grupului.

Hester finalizeaza detaliile planului inainte ca banca sa anunte rezultatele financiare, saptamane viitoare. Analistii estimeaza ca RBS va afisa pierderi de 7-8 miliarde lire sterline si pierderi de pana la 20 miliarde lire sterline din deprecierea activelor legate de ABN.

Banca a disponibilizat deja 13.000 de angajati la nivel international din aprilie 2008, dintre care 3.000 din divizia bancara de investitii.