Din Marea Britanie si pana in Statele Unite, trecand prin Franta, liderii politici incearca sa elimine cultura bonusurilor pentru bancheri, considerati principalii vinovati pentru criza financiara mondiala, dar aceasta masura risca sa fie contraproductiva, avertizeaza expertii citati de AFP.

Cateva mii de persoane s-au inscris pe site-ul de socializare Facebook in grupurile intitulate "Bancherii sunt niste lipitori" sau "Fara daca, fara poate, renuntati la bonusuri".

Furia populatiei care se confrunta din plin cu efectele crizei economice a impins guvernele sa foloseasca termeni duri si sa sa adopte pozitii ferme.

Presedintele american Barack Obama a dat tonul, calificand drept "rusinos" comportamentul bancherilor de pe Wall Street si limitand la 500.000 de dolari remuneratia anuala a factorilor de conducere din firmele care beneficiaza de ajutoare de stat.

Premierul britanic Gordon Brown s-a angajat sa puna capat "culturii bonusurilor pe termen scurt" si a sustinut adoptarea unui sistem prin care bancherii care primesc compensatii sa fie obligati sa le returneze daca deciziile pe care le adopta se dovedesc nepotrivite.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a cerut directorilor de banci sa renunte la partea variabila a remuneratiei pe care o primesc, daca vor sa beneficieze de sustinerea statului. Un nou cod de conduita privind remunerarea traderilor este in curs de pregatire.

Dar, sustin expertii, private de bonusuri, bancile risca sa piarda si mai mult.

Bancile nationalizate vor fi cele mai afectate de plecarea directorilor calificati, atrasi de bonusurile din sistemul privat.

"Marele inconvenient legat de limitarea bonusurilor este capacitatea bancilor de a recruta si de a pastra traderii si administratorii vedeta, in cazul in care alte banci nu renunta la aceste stimulente", crede David Marsden, profesor la London School of Economics.

Iar limitarea bonusurilor in bancile controlate de stat s-ar putea reflecta in calitatea deciziilor luate, cu consecinte directe asupra actionarului principal - contribuabilul.

Peter Hahn, de la scoala de comert Cass din Londra, fost bancher la Citigroup, crede ca este important ca bancile sa fie capabile sa-si "asume riscurile potrivite".

"Daca te afli in fruntea unei banci importante si asumarea riscurilor nu este recompensata, vei fi motivat doar sa devii ridicol de prudent", a spus el.

"Este necesar ca bancile sa inteleaga si sa-si ajusteze riscurile, dar aceste riscuri trebuie asumate, pentru ca aceasta alimenteaza cresterea economiei", sustine Peter Hahn.

Pentru unii obervatori, odata ce economia va incepe sa-si revina, bancile cu actionariat public s-ar putea gasi intr-o spirala descendenta iar acest lucru ar complica vanzarea participatiunilor publice si recuperarea banilor investiti.

"Incercati sa nu lasati dorinta de a-i pedepsi pe baietii rai din banci sa va impiedice sa analizati la rece", este de parere avertist trader al Cantor Fitzgerald, Venetia Thompson.

"Cei care ar putea pierde, cand se trage linia, vor fi noii proprietari ai bancilor, contribuabilii".