Ungaria va majora taxa pe valoare adaugata (TVA) la 23% incepand cu data de 20 iulie, de la 20% cat este in prezent, pentru a putea sa relaxeze politica fiscala pe piata fortei de munca, in scopul de ajuta economia aflata in impas, a declarat premierul Ferenc Gyurcsany intr-un interviu acordat Reuters. Acesta a mai precizat ca masurile, care includ schimbari semnificative in sistemul asigurarilor sociale si de pensii, vor permite Ungariei sa adopte moneda euro in 2012-2014.

Aceste masuri ar putea duce in acest an la o crestere a ratei inflatiei la 3,9% si la scadere de 3% a produsului intern brut, insa contractia ar putea fi mai mare daca cererea va cobora peste asteptari. Gyurcsany a mai precizat ca contractia ar putea fi mai mare de 3% in cazul in care va creste economisirea si tendita de scadere a consumului va continua.

"Chiar daca economia se va contracta cu 3,5%, deficitul bugetar va fi mentinut sub 3%. Scenariile noastre arata un deficit bugetar de 2,7-2,9%", a adaugat premierul ungar.

Analistii intervievati de Reuters estimeaza ca economia Ungariei se va contracta cu 3,2% in 2009, insa unii se asteapta ca PIB-ul sa scada cu aproximativ 5%.

Ungaria a intrat in recesiune in ultimul trimestru al anului trecut, cand economia s-a contractat cu 1% comparativ cu trimestrul anterior. In cel de-al treilea trimestru din 2008, economia ungara s-a contractat cu 0,5%. Acestea sunt cele mai slabe rezultate economice din 1996, de cand Ungaria a inceput sa publice evolutia trimestriala a PIB-ului.

Anul trecut, Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana au acordat Ungariei un imprumut de 25,1 miliarde de dolari, insa guvernul trebuie sa mentina bugetul sub control pentru a-si indeplini angajamentele luate in fata celor doua institutii.