Intr-un interviu acordat EurActiv.ro, seful sectiei economice a ambasadei Republicii Cehia in Romania, Martin Licenik, vorbeste despre asemanari si deosebiri intre situatiile economice 'de criza' ale Cehiei si Romaniei, despre masuri concrete anticriza, absorbtia fondurilor europene in Cehia si ambitiile in materie de securitate energetica ale presedintiei cehe a UE.

EurActiv.ro: Care sunt cele mai importante efecte ale crizei economice in Cehia si, daca se poate, sa faceti o paralela cu situatia din Romania.

Martin Licenik: Cred ca putem spune ca tarile nostre sunt amandoua puternic afectate de criza. Potrivit datelor biroului nostru de statistica, s-a inregistrat o scadere in productia industriala in ultimele trei luni ale anului trecut. In decembrie am avut un somaj de 6%, in Cehia; in ianuarie 2009 avem deja 6,8% somaj. Datele oficiale vorbesc despre 400.000 de someri inregistrati. E dificil de estimat cum va arata situatia in viitor. Stim ca industria noastra auto are de suferit, la fel ca si cea din Romania, de asemenea textilele, metalurgia, industria sticlei - o companie foarte cunoscuta, Cristale Bohemia, a intrat deja in faliment, ceea ce inseamna concedieri masive si un sector de mare traditie in Cehia aproape mort.

Putem spune ca, in general, Cehia este foarte afectata de criza - pe o panta descendenta sunt si serviciile de constructii si piata imobiliarelor, foarte similar cu situatia din Romania, desi nu este numai cazul tarilor noastre, problema fiind la fel in toata Europa. Cred ca aceasta ar fi o vedere globala asupra problemelor nostre economice. Interesant este ca banca nostra centrala a scazut dobanda de referinta - ea este acum in Cehia de 1,75%, in comparatie cu 10% in Romania - dar nu se vad rezultatele. Ca sa fim sinceri, nu vedem nici o imbunatatire in sectorul bancar. Creditele sunt in continuare greu accesibile pentru companii. Ceea ce este foarte similar cu situatia din Romania este lipsa de comenzi externe. Ce diferentiaza situatiile este faptul ca tara nostra are o economie mica, orientata catre export. Mai mult de 50% din productia noastra este pentru export. De aceea suntem mai afectati decat Romania. Pentru ca rata vostra de export este mult mai scazuta - in jur de 25%, daca nu ma insel.

Articol integral EurActiv.ro