Bancile austriece si suedeze si alte institutii financiare ce au subsidiare in Europa de Est s-ar putea confrunta cu o coborare a ratingurilor, in contextul in care economiile din regiune se deterioreaza, a anuntat agentia de evaluare financiara Moody’s, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. Bancile din Europa de Est, care sunt in principal subsidiare ale unor institutii financiare precum Raiffeisen Zentralbank Oesterreich si Swedbank, este posibil sa se confrunte cu presiuni in ceea ce priveste scaderea ratingului, ceea ce ar putea afecta bancile mama, scrie Moody’s.

Economiile din regiune continua sa slabeasca, in contextul in care Fondul Monetar International (FMI) a acordat deja sprijin financiar Letoniei, Ungariei, Serbiei si Ucrainei.

Astfel de ajutoare ar putea fi acordate si Bulgariei, Romaniei, Lituaniei si Estoniei, din cauza recesiunii globale ce afecteaza tot mai multe banci, conform unui studiu al Capital Economics.

Bancile din Europa de Vest ar putea deveni selective in ceea ce priveste ajutorul acordat subsidiarelor, iar "bancile din tarile care sunt asociate cu riscuri sistemice mai ridicate, s-ar putea confrunta cu un sprijin redus”, arata raportul Moody’s.

Agentia de evaluare mai scrie ca guvernele din Europa de Vest ar putea stabili reguli prin care sa se asigure ca bancile care primesc ajutoare de stat nu-si vor sprijini subsidiarele.

Pe de alta parte, limitarea ajutoarelor acordate unei subsidiare ar putea afecta increderea in banca-mama, mai scrie Moody’s.

Raportul subliniaza ca Austria, al carei sistem bancar este “cel mai expus” la Europa Centrala si de Est, are doua dintre cele mai mari banci in aceasta regiune. Astfel, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich a obtinut 79% din profitul inainte de taxe din 2007 in Europa de Est, incluzand Rusia si Ucraina. Castigurile au fost obtinute prin Raiffeisen International Bank Holding.

De asemenea, 65% din profitul inainte de taxe al Erste Group Bank a fost obtinut in tari printre care si Romania, Cehia si Slovacia.

Oficialii Erste discuta cu guvernul austriac despre obtinerea unui ajutor de stat de 2,7 miliarde euro, iar RZB vrea sa primeasca 1,75 miliarde euro.

In decembrie, bancile austriece, impreuna cu UniCredit SpA si Intesa SanPaolo SpA (Italia), Societe Generale (Franta) si KBC Groep NV (Belgia) au cerut Uniunii Europene sa acorde sprijin financiar tarilor estice, precum Romania si Ucraina.