Miercuri a fost publicata minuta intalnirii membrilor Federal Open Market Committee (FOMC) care a avut loc intre 27-28 ianuarie.

Acest document (care merita citit in special de catre cunoscatori) ofera noi informatii legate de posibila evolutie a economiei americane in 2009, 2010 si 2011, iar prognozele sunt urmatoarele:

  • in 2009, PIB-ul este estimat a se contracta cu un procent cuprins intre -1.3 si -0.5%, urmand ca in 2010 economia sa revina pe crestere (+2.5-3.3%) iar pentru 2011 procentul este si mai optimist:+3.8-5%. Comparativ cu previziunile facute in octombrie, cifrele pentru acest an sunt semnificativ mai mici, la momentul respectiv FOMC contand pe o crestere de pana la 1.1%
  • rata somajului va atinge 8.5-8.8% (acum este 7.6%) pana la sfarsitul anului curent, urmand sa scada la 8-8.3% in 2010, 6.7-7.5 in 2011 iar pe termen lung sa ajunga la 4.8-5%
  • inflatia este prognozata sa creasca cu 0.3-1% insa unii dintre membrii acestui comitet cred ca vom asista chiar la deflatie, deci o scadere a preturilor de pana la -0.5%

Conform FOMC, economia va continua sa se deterioreze in T1, urmand ca in T3 sau T4 sa isi revina usor, mai ales datorita celor doua programe de stimulare a activitatii economice, cel de $700mld aprobat de Bush si cel de $790mld a lui Obama.

Dupa cum se poate vedea, proiectiile oficialilor americani sunt moderat optimiste, spre deosebire de majoritatea analistilor care sunt de parere ca SUA vor trece printr-o recesiune lunga si severa.

Insa si intre membrii FOMC au existat pareri divergente, prognozele pentru 2009 mergand de la -2.5% la +0.2% (evolutia PIB) si intre 8% si 9.2% in ce priveste rata somajului.

De stabilizarea economiei americane depinde evolutia economiei mondiale in urmatoarea perioada, iar diversitatea de opinii emise pe marginea acestui subiect arata faptul ca nimeni nu poate spune cu siguranta ce se va intampla.

Una peste alta, la cum arata lucrurile acum, daca in urmatoarele 4-6 luni situatia pe plan mondial nu se va stabiliza (chiar daca vorbim de o stabilizare pe minime), va deveni clar faptul ca efectele negative pe care aceasta criza le va produce vor fi mult mai mari decat cel mai prost scenariu imaginat de autoritati.

Oricum, si aceasta criza va trece, asa cum a trecut si cea din `29-33, insa sunt extrem de curios daca cei implicati in economia reala vor invata ceva din toata aceasta poveste. Daca nu, urmatoarea criza majora nu va mai astepta 77 de ani pentru a-si intra in rol.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Khris.