Numarul sesizarilor penale sau al prejudiciilor a crescut semnifictaiv in 2008, fata de 2007. Cu toate acestea, valoarea amenzilor stabilite si a celor incasate a scazut, reiese din raportul anual al Garzii Financiare. In plus, pentru 10% din agentii economici supusi verificarilor de rutina a fost dispusa suspendarea activitatii din cauza caselor de marcat.

Potrivit comunicatului Autoritatii Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), diminuarea valorii amenzilor se datoreaza "unei activitati noi - sprijinul organelor fiscale". Aceasta noua directie adoptata a presupus "reorientarea activitatii unui numar de cca 20% din personalul institutiei si a condus la rezultate deosebite, respectiv atragerea la bugetul de stat a peste 1,6 miliarde lei, suma care devanseaza cu cca 40 de ori scaderea intervenita in cadrul indicatorului de amenzi", transmite ANAF.

In cadrul verificarilor pentru "mentinerea disciplinei fiscale", in 2008 au fost verificati 53.109 agenti economici din care au fost sanctionati 38.116, cu amenzi contraventionale insumand peste 74.300 mii lei. Neutilizarea caselor de marcat a atras suspendarea activitatii pentru 5.300 dintre agentii economici mentionati.

De asemenea, 982 de firme au fost inchise din cauza neregulilor la marfurile accizabile si au fost confiscate 147.000 litri alcool/bauturi alcoolice si 922.000 pachete tigarete. 40 de agenti economici cu activitate in domeniul jocurilor de noroc au fost sesizati organelor de urmarire penala.

La capitolul <>, ANAF mentioneaza, pe langa realizari, si aspectele negative in activitatea Garzii Financiare:

  • superficialitatea cu care sunt intocmite unele acte de control, tendinta evidenta de “bifare” a unor actiuni fara a se analiza in profunzime cauzele, implicatiile, prejudiciile generate;
  • accentul pus pe aplicarea de sanctiuni contraventionale uneori nefundamentate suficient, asociata cu atitudinea necorespunzatoare a unor comisari in exercitarea atributiilor;
  • lipsa de implicare pentru identificarea unor activitati clandestine, a unor marfuri de contrabanda sau, la fel de important, pentru efectuarea unor constatari cu implicatii semnificative.

"Alti factori care s-au repercutat negativ asupra activitatii Garzii Financiare:

  • limitarea intr-un mod artificial a competentelor institutiei:
  • lipsa unei minime dotari cu mijloace moderne de lucru in teren;
  • tendinta tot mai accentuata a unor reprezentanti ai agentilor economici, surprinsi savarsind fapte ilicite, de a incerca intimidarea comisarilor de Garda Financiara, inclusiv prin recurgerea la amenintari sau inaintarea unor plangeri/sesizari penale nefondate"

Mai multe detalii in documentul atasat.