Liderii europeni s-au reunit duminica la Berlin, pentru a stabili o pozitie comuna fata de criza economica si financiara mondiala, astfel incat europenii sa poata prezenta un punct de vedere comun la reuniunea G-20 de la Londra, din aprilie, transmite CNN. Oficialii europeni au propus noi reglementari pentru pietele financiare, insa deocamdata nu se stie daca Statele Unite, Japonia, Brazilia sau China vor imbratisa si ele aceste initiative.

Oficiali din Marea Britanie, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Spania, Olanda si Republica Ceha au cazut de acord sa impuna sanctiuni pentru paradisurile fiscale, sa limiteze bonusurile acordate managerilor si sa intareasca rolul si finantarea pentru Fondul Monetar International.

Masurile adoptate duminica sunt bazate pe deciziile luate la summitul G20 de la Washington, din luna noiembrie a anului trecut, insa CNN noteaza ca ele sunt mai clare in ceea ce privesc o serie de probleme, precum supravegherea hedge fund-urilor.

Analistii afirmau inainte de intalnirea de la Berlin ca o pozitie comuna va fi greu de stabilit, avand in vedere divergentele de opinie. Spre exemplu, Germania si Franta au criticat Marea Britanie pentru reducerea TVA, iar Cehia si Slovacia au acuzat Franta de protectionism.

Germania si Franta sunt tarile care solicita neaparat o pozitie unitara ferma la nivelul Uniunii Europene, o politica cu care Marea Britanie nu este intru totul de acord. Parisul vrea adoptarea unor reguli comune stricte de reglementare a pietelor internationale si a avertizat ca nu va accepta compromisuri pe aceasta tema. Berlinul militeaza pentru inasprirea reglementarilor de control la nivel mondial, combaterea paradisilor fiscale si crearea unui sistem de averizare care sa previna crizele viitoare.

Premierul britanic ezita insa sa fie de acord cu radicalizarea masurilor de control asupra pietelor si insista pe lupta impotriva oazelor fiscalelor si adoptarea de noi masuri de sprijinire a economiilor nationale.