Incertitudinea legata de evolutia economiei globale se intensifica. Solutiile clasice nu mai sunt valabile

Perspectivele economice se înrautatesc pe zi ce trece. Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn a averizat, la Roma, ca, in urmatoarele saptamani, criza se va agrava, in special din cauza incapacitatii tarilor emergente din Uniune de a-si finanta deficitele de cont curent. Si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet pare din ce in ce mai ingrijorat. El a afirmat ieri ca modelele si teoriile clasice nu pot fi aplicate, iar evolutia crizei nu poate fi prevazuta. Opinia sa nu este singulara. Cunoscutul om de afaceri american, George Soros, spune ca sistemul financiar mondial s-a dezintegrat si nu ar exista o perspectiva pe termen scurt pentru o solutie la criza economica. El crede ca problemele economice sunt chiar mai grave decât cele înregistrate în perioada Marii Depresiuni din anii '30.

Liderii principalelor economii europene tintesc paradisurile fiscale

Reglementari si reguli stricte de control pentru toate pietele si institutiile financiare, fara exceptie. Si mai ales pentru fondurile de investitii si agentiile de rating. Aceasta este pozitia adoptata ieri, la Berlin, de liderii principalelor economii europene si care va fi sustinuta la summitul financiar G20, din aprilie, de la Londra. In plus, liderii europeni au evaluat ca, Fondul monetar international are nevoie de o finatare suplimentara de 500 de miliarde de dolari pentru a putea ajuta tarile in dificultate. Întrunirea de la Berlin s-a desfasurat in contextul adancirii temerilor privind fragilitatea zonei euro si prabusirii monedelor nationale din estul Europei saptamana trecuta.

Bad Banks o solutie?

Royal Bank of Scotland pregateste vanzarea diviziilor de retail bancar din Europa Centrala si de Est, scrie cotidianului The Times. Acestea vor fi incluse intr-o asa-numita "Bad Bank", formata din active neperformante ce va fi vanduta ulterior. RBS este prezenta si în România, dupa ce a preluat filiala bancii olandeze ABN Amro. Potrivit agentiilor de presa, solutia crearii unor institutii financiare speciale care sa preia active toxice este luata in considerare chiar la nivel european si a fost analizata ieri la Berlin. Asa-numitele "Bad banks" ar permite ca bancile comerciale sa transfere acestor institutii produse financiare derivate din subprime. Reteta a fost folosita cu succes în Suedia în anii '90.

Teste de stres si pentru bancile americane

Daca la noi BNR a renuntat la testele de stres, se pare ca acestea vor intra insa, in forta, in America. Surse de la Casa Alba citate de Reuters, spun ca toate marile banci americane ar urma sa fie supuse de catre autoritatile federale unor astfel de teste pentru a evalua care dintre acestea va avea nevoie de ajutorul statului in cazul agravarii crizei. Bancile vulnerabile vor primi fonduri suplimentare pentru ca blocajul de pe piata creditelor sa nu se adanceasca.

Modelul SUV Dacia este aproape gata si va fi prezentat in 3 martie

Modelul SUV Dacia este aproape gata si va fi prezentat in 3 martie la Salonul auto de la Geneva. Potrivit Mediafax, modelul va semana putin cu Sandero, insa nu va fi omologul modelului Renault Sandero Stepway din Brazilia. Surse de la Dacia au spus ca introducerea SUV-ului in productie si lansarea pe piata este doar o problema de calendar.

ANAF vrea sa descalceasca jungla rambursarii TVA

ANAF va solicita, in scurt timp, Ministerului de Finante modificarea metodologiei de rambursare a TVA pentru ca nicio firma sa nu mai poata depasi termenul legal de 45 de zile. Masura a fost luata in conditiile in care firmele au de rambursat peste 4 miliarde de lei din TVA, transmite NewsIn. Scadenta pentru mai mult de jumatate din suma a expirat. Potrivit NewsIn, graficul si calendarul de rambursare vor fi publicate in scurt timp.

Si, din agenda economica a zilei:

O noua intalnire intre reprezentantii patronatelor din industria alimentara si cei ai hipermarketurilor pentru definitivarea legii privind Codul de bune practici