Banca Nationala a Romaniei este pregatita sa evite miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb, a afirmat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a adaugat insa ca este necesara o ajustare controlabila a leului, ca si a altor valute emergente din zona.

Mugur Isarescu este insa de parere ca ""Volatilitatea cursului a fost rezonabila in conditiile date." "O anumita ajustare a valutelor din regiune este intr-adevar necesara, dar deprecierea excesiva a monedelor locale poate crea miscari destabilizatoare in economie si trebuie evitata", a declarat Mugur Isarescu, citat de NewsIn.

Mugur Isarescu a mai adaugat ca "BNR nu a intervenit deloc pe piata valutara de la jumatatea anului 2006 pana in 2007", insa spune ca "banca centrala isi rezerva dreptul unor interventii neanuntate, pentru a evita miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb".

In plus, guvernatorul BNR nu a exclus revenirea pe apreciere a monedei nationale: "Anul nu este format numai din doua luni, sunt si reveniri ale cursului si nu sunt excluse".

Totodata, Mugur Isarescu considera ca nivelul actual al cursului de schimb este sustenabil, tinand seama de ajustarea foarte rapida a deficitului de cont curent. "In dinamica sa si uitandu-ne la corectia deficitului de cont curent, poate ceva prea rapida luand in calcul cresterea economica, consider ca nivelul cursului este sustenabil", a precizat oficialul BNR.

Isarescu a tinut sa precizeze ca ideea potrivit careia prin deprecierea cursului putem sa ajutam balanta de plati nu este adevarata. "Daca cursul depaseste anumite cote si deprecierea nu are in spate o politica fiscala tare, inclusiv abordarea rezonabia a politicii salariale, deprecierea nu numai ca nu contribuie la ajustarea deficitului de cont curent, ci stimuleaza inflatia, adanceste recesiunea si creaza dezechilibre majore", a spus Isarescu.

"BNR are sanse sa isi atinga tinta de inflatie in acest an, de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%). Rata anuala a inflatiei a urcat in ianuarie la 6,71%, nivel usor peste estimarile analistilor, de la 6,3% la finalul anului trecut."

Guvernatorul BNR a criticat modul in care analistii economici si presa reflecta criza pe care o traverseaza Romania. Mugur Isarescu spune ca trebuie ca masurile anti-criza sa fie luate prudent: "Sub nicio forma nu trebuie sa intram intr-o vraiste din asta si intr-o confuzie generala, sa luam tot felul de masuri nenecesare si periculoase in numele crizei!"