"Nivelul creditarii nu a fost influentat de regulamentul BNR. Creditarea a crescut cu sau fara regulament", a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu a adaugat ca impunerea unui nivel ridicat de rezerve minime obligatorii (BNR impune in prezent bancilor comerciale rezerve minime obligatorii de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei) permite bancii centrale sa dea drumul la alti stimuli monetari pentru a revigora creditarea.

"Mentinerea rezervelor minime obligatorii la un nivel inalt a fost necesara intr-o economie supraincalzita, care duduia si gafaia in acelasi timp, pentru a contracara caracterul prociclic al politicii fiscale. Politica fiscala neavand un caracter anticiclic, singura care a putut fi anticiclica a fost politica monetara", a declarat Mugur Isarescu.

De altfel, nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii si dobanda de politica monetara reprezinta unele dintre avantajele Romaniei fata de tarile din regiune, potrivit lui Isarescu.

"Poate dupa aceasta lectie destul de amara, cu totii vor intelege cat de periculoasa e politica prociclica", a adaugat guvernatorul.

In ceea ce priveste sectorul bancar, Mugur Isarescu spune ca "BNR se bazeaza in mare masura pe reinnoirea liniilor de finantare catre bancile romanesti din partea bancilor-mama."

"Pachetele pentru sustinerea sistemelor bancare din tarile occidentale au dus la imbunatatirea lichiditatii si capitalului bancilor-mama, care isi vor mentine angajamentele catre subsidiarele din Europa Centrala si de Est", a precizat Isarescu.

"Ne bazam si pe interviurile pe care le-am avut cu conducatorii bancilor si pe profitabilitatea pe care o au. Bancile din Romania au toate motivele sa se considere investitii pe termen lung, avand in vedere si faptul ca tara are potential clar de dezvoltare", a mai spus oficialul BNR.