Bancile centrale din Europa de Est isi apara monedele nationale

Romania, Polonia,Ungaria si Republica Ceha au publicat, ieri, un comunicat de presa comun in care sustin ca deprecierea foarte mare a monedelor lor nu este justificata economic si s-au aratat pregatite sa intervina. La Bucuresti, guvernatorul BNR a declarat ca Banca Nationala este gata sa evite miscarile destabilizatoare ale cursului de schimb si ca este necesara o ajustare controlabila a leului.

Monedele din regiune s-au apreciat, leul nu a avut aceeasi tendinta

Comentariile bancilor centrale au dus la aprecierea monedelor est-europene fata de euro. Forintul si zlotul au urcat cu peste 3%, iar coroana cehă cu 2,5 procente fata de vineri. La noi insa, declaratiile guvernatorului BNR nu au influentat in bine cursul, astfel ca leul s-a depreciat din nou. Dupa o sedinta volatila, moneda nationala a inchis sedinta interbancara la un curs de 4,29 pentru un euro. La cursul oficial cotatia a fost de 4,283. Fata de dolar, leul s-a apreciat cu peste cinci bani pana la 3,39.

Deprecierea actiunilor bancilor a coborat bursele

Bursa americana a terminat aseara la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani. Nervozitatea a persistat pe piata in pofida eforturilor autoritatilor de a sustine bancile. Indicele Dow Jones a pierdut 3,41%, iar Nasdaq 3,71%. Dupa un debut favorabil, marile burse europene au inchis ieri pe rosu, ajungand la cel mai redus nivel din ultimii sase ani. Evolutia a fost determinata de scaderile actiunilor din sectorul bancar, dupa informatiile ca guvernul american ar putea prelua pana la 40% din actiunile Citigroup. Bursa de la Bucuresti a scazut cu aproape 1,5% din cauza deprecierii severe a actiunilor Petrom si BRD.

Avertisment BCE: semne de creditare scazuta in zona euro

Presiuni tot mai mari asupra sistemului financiar din zona euro. Au început sa apara primii indicatori ca s-a redus fluxul de credite, a atentionat presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Problema a aparut mai ales din cauza amanarii investitiilor din partea companiilor si a renuntarii la credite.

Scad salariile la companiile private

Peste 60% dintre companiile private din estul si centrul Europei vor face concedieri anul acesta, iar circa 75% au scazut deja bugetul pentru salarii. Un studiu al firmei americane de cercetare Hewitt Associates mai arata ca salariile in acest sector vor creste mai putin decat se anuntase initial, mai ales in Romania, Ungaria, Polonia si Bulgaria. In plus, peste jumatate dintre companiile chestionate vor sa scada bonusurile acordate pentru performanta.

Loganul cel mai ieftin: 5.900 euro

Automobile Dacia a anuntat lansarea unei noi versiuni Logan berlina care costa 5.900 euro. Modelul are un pret cu 500 de euro mai mic decat cel mai ieftin Logan de pana acum. In ianuarie, vanzarile Dacia in tara au scazut drastic: cu 70% fata de ianuarie 2008. Saptamana trecuta, Dacia a anuntat ca mareste temporar productia cu 10% datorita comenzilor din Germania.

Pret-record pentru o sculptura de Constantin Brancusi

Pret-record pentru o opera a lui Constantin Brancusi. Sculptura din lemn Madame L.R. a fost vanduta aseara cu pretul-record de 29,2 milioane de euro intr-o licitatie organizata de casa Christie's. Cumparatorul a licitat prin telefon. Sculptura realizata de Brancusi intre anii 1914 si 1917 nu a fost niciodata expusa in public. Facea parte din colectia designerului Yves Saint Laurent.

Si, din agenda economica a zilei:

Consiliul Concurentei organizeaza o conferinta despre criza economica din perspectiva ajutorului de stat

Întrunire a Comitetului interministerial pentru gestionarea fondurilor comunitare

Audierea presedintelui Rezervei federale americane in Congres pe tema politicii monetare