Autoritatile vor aloca fonduri suplimentare pentru capitalizarea CEC Bank, a Eximbank si a fondurilor de garantare, destinate IMM-urilor, in cazul in care bancile nu vor reporni creditarea, a declarat, marti, presedintele Senatului, Mircea Geoana.

"Daca repornirea creditarii va intarzia sau esua, statul se va indrepta spre CEC si Eximbank. Astfel, daca bancile nu dau credite din nou, statul trebuie sa vina cu masuri de supracapitalizare a CEC, Eximbank si a fondurilor de garantare a creditelor pentru IMM-uri", a spus Geoana, la o intalnire cu reprezentantii economici ai Romaniei in strainatate, informeaza Mediafax.

El a aratat ca lipsa finantarilor bancare risca sa transforme Romania "intr-o Sahara din punct de vedere al creditarii".

Guvernul a decis deja capitalizarea Eximbank si a CEC Bank, precum si crearea unui fond de contragarantare a creditelor pentru IMM-uri, in valoare de 100 milioane euro.

El a mentionat ca, dincolo de discutiile despre interventia Bancii Nationale pentru protejarea cursului de schimb, "aceasta mica Antanta pe care bancherii din Europa Centrala si de Rasarit incearca sa o faca, pe buna dreptate, cu prea putine resurse dar justificat", situatia actuala arata inca o data ca tinta Romaniei trebuie sa fie aderarea la zona euro, cat mai repede cu putinta.

"Este singura modalitate ca Romania sa faca parte dintr-un bloc regional masiv si solvabil, indiferent de ciclurile economiei mondiale si de durata si de gravitatea crizei pe care o traversam", a aratat liderul PSD.

"Daca invatam din aceasta criza structurala si economica, putem sa ne propunem ca intr-un orizont de timp, in functie si de raspunsul pe care il dam la aceasta criza economica, Romania sa isi propuna, pe termen mediu, sa intre in grupul G20, pentru ca astazi de fapt asistam la o reasezare nu doar geopolitica cat si geoeconomica", a adaugat Mircea Geoana.