Ministrul Finantelor: este greu de evitat un acord cu UE/FMI

Romania ar trebui sa obtina finantare externa chiar daca s-ar putea sa nu aiba nevoie de ea, a declarat ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, intr-un interviu acordat agentiei Reuters. Acordul ar urma sa asigure stabilitatea financiara a tarii. Guvernul si Banca Centrala au discutat despre cuantumul posibil al unui astfel de imprumut. Ministrul Pogea declarase ca avem nevoie de 6 pana la 10 miliarde euro din surse externe. Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, spune ca Romania va trimite o cerere de finantare la Comisia Europeana in primele zile ale lunii viitoare.

Standard & Poor's: Romania in grupa statelor cu economii vulnerabile

Romania ramane in grupa statelor cu economii vulnerabile, alaturi de statele baltice, Bulgaria si Ungaria. Asa arata cel mai recent raport al agentiei de evaluare financiara Standard & Poor's. Potrivit acestuia, efectele crizei economice se intensifica in tarile central si est-europene. Analistii agentiei estimeaza ca avansul economiei romanesti se va reduce puternic la 0,8% in acest an, dupa 7,3% in 2008. Potrivit Standard & Poor's, economii mai stabile in zona sunt ale Cehiei, Poloniei si Slovaciei.

Creditarea si-a temperat scaderea in ianuarie fata de sfarsitul lui 2008

Imprumuturile in valuta si-au temperat ritmul de scadere, de la 1% in decembrie la 0,1% in ianuarie. Potrivit datelor Bancii Nationale, creditul in lei a inregistrat in ianuarie un declin de doar 1,1%. Cu toate acestea, creditarea in lei si valuta a inregistrat in ianuarie a patra scadere lunara consecutiva. Pe de alta parte, romanii au economisit cu 25% mai mult in ianuarie decat in aceeasi perioada a anului trecut. Au fost preferate economiile in valuta care au crescut cu peste 34%.

Leul s-a apreciat usor, dar va reveni pe depreciere (analisti suedezi)

Moneda nationala s-a apreciat usor ieri, dupa ce a inregistrat fluctuatii importante pe piata interbancara. Pentru astazi, cursul oficial este de 4,28 lei pentru un euro. Si dolarul american a pierdut in fata leului, 0,18 bani, pana la o paritate de 3,339. De la inceputul anului, leul s-a depreciat cu aproape 7,5% fata de euro, iar analistii straini spun ca tendinta va continua. Banca suedeza SEB estimeaza ca leul si celelalte valute emergente vor reincepe sa piarda teren in perioada urmatoare. Potrivit analistilor bancii, declaratiile comune ale guvernatorilor din regiune au fost o sansa de a specula pe termen scurt pe monedele din zona.

Nervozitatea investitorilor, calmata de perspectiva incheierii crizei in SUA in 2009

Bursa americana a crescut puternic aseara, in urma caderii severe de luni. Indicele Dow Jones a urcat 3,32%, iar Nasdaq, 3,9%. Un factor de redresare a fost declaratia presedintelui Fed care a anticipat o „perspectiva rezonabila” de incheiere a crizei economice in Statele Unite in acest an. Marile burse europene au inchis ieri in scadere, in jur de 1%. Si bursa de la Bucuresti a coborat cu 4%. Cel mai mult au pierdut actiunile Petrom si BRD, in jur de 8 procente.

Noi scaderi istorice in Statele Unite

Increderea consumatorilor americani in economie a coborat, in aceasta luna, la cel mai scazut nivel din istorie. Indicele de incredere, publicat de organizatia Conference Board, a scazut la 25 de puncte in februarie, nivel minim de cand a inceput evaluarea acestuia in 1967. In ianuarie indicele era de 37 puncte. In acelasi timp, un alt indicator publicat ieri arata ca preturile caselor din Statele Unite au scazut intr-un ritm record in decembrie, cu 18,5% fata de aceeasi perioada a lui 2008. Este cea mai accentuata scadere din ultimii 21 de ani, de cand se face evaluarea, transmite Reuters.

Scadere anuala record a PIB-ului Rusiei in ianuarie

Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat o scadere-record de 8,8% in luna ianuarie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, au declarat pentru agentia Interfax, surse guvernamentale. Productia industriala a coborat cu 16% luna trecuta. Datele oficiale urmeza sa fie publicate la sfarsitul lunii.

Si, din agenda economica a zilei:

Premierul Emil Boc discuta cu reprezentantii oamenilor de afaceri despre prioritatile economiei.

Autoritatile din Statele Unite vor lansa un nou plan de suplimentare a lichiditatilor bancilor.