Guvernatorul Bancii centrale a Romaniei a spus ca o recapitalizare generalizata a grupurilor bancare cu probleme nu este solutia de care are nevoie tara sa. Mugur Isarescu a mai avertizat asupra pericolului de a grupa laolalta tari care se confrunta cu circumstante diferite, sub lozinca riscului crescand in Europa, noteaza cotidianul financiar Financial Times, citat de Rador.

Romania a avut economia cu cea mai accelerata crestere din UE anul trecut, dar ritmul a stagnat spre finele lui 2008. Cresterea de 7,3% anul trecut are perspective negative pentru 2009.

Cu o datorie externa de 12% din PIB anul trecut, majoritatea analistilor se asteapta ca Romania sa urmeze exemplul Ungariei si al Ucrainei in a apela la FMI pentru sprijin. Premierul Emil Boc a spus ca se va lua o decizie luna aceasta cu privire la apelarea la FMI.

Intrebat de solcitarea guvernului austriac pentru un pachet de sustinere a regiunii, Isarescu a declarat pentru Financial Times: "Cand ministrul de finante austriac, Josef Pröll, a efectuat o vizita la Bucuresti, i-am spus ca o abordare globala de subventionare a tuturor filialelor austriece nu ar fi buna pentru Romania, pentru ca bancile de la noi sunt deja foarte bine capitalizate. Orice capitalizare e binevenita, desigur, dar o abordare globala ar trebui sa se adreseze problemelor specifice de aici, altfel s-ar crea confuzie".

Isarescu a vorbit dupa anuntul de luni al bancilor centrale din Cehia, Ungaria, Polonia si Romania, care sunt pregatite sa intervina pe piata valutara dupa o saptamana de vanzare masiva.

Dar Matei Paun, partener la firma de consultanta financiara BAC, cu sediul la Bucuresti, a spus ca o asemenea incredere in sistemul bancar din Romania ar putea fi autosuficienta. "Multe banci care erau bine capitalizate au fost nationalizate in ultimele sase luni. Poti fi solvabil fara sa ai lichiditati", a spus el, citand evidentele probleme de lichiditati de la bancile romanesti.