"Sistemul European al Bancilor Centrale ar trebui sa-si asume un rol explicit de garant al sistemului financiar, sa aiba competente de supravegherea grupurilor bancare europene si sa coordoneze impreuna cu bancile nationale intermediarii financiari la nivel de stat membru", arata "Raportul asupra Economiei Europene" lansat miercuri la Bruxelles in prezenta Comisarului pentru politici economice si monetare, Joaquin Almunia. O concluzie similara se regaseste si in raportul "Grupul la nivel înalt de experţi", condus de Jacques de Larosière, prezentat astazi Comisiei Europene si citat de Reuters.

Miercuri, 25 februarie, a fost publicat raportul European Economic Advisory Group (EEAG), un grup de economisti ce reprezinta trei institute de cercetare europene in domeniul economic.

Cateva din recomandarile incluse in raport:

  • trebuie incheiate ample acorduri internationale pentru armonizarea supravegherii sistemului bancar. Aceste acorduri se pot baza pe sistemul Basel -II reformat, cu luarea in considerare a factorilor ciclici si sistemici. Simpla crestere a coeficientului de capitalizare nu va rezolva problema increderii in sistemul financiar. Ceea ce este important: un standard al evaluarii activelor care ar putea rezolva probleme principale precum: posibilitatea stabilirii unor preturi incorecte din cauza "baloanelor" imobiliare si a lipsei de lichiditate din piata, care genereaza o volatilitate nefundamentata a preturilor activelor, informarea transparenta a investitorilor.
  • produsele derivative, precum swapul pe risc de credit (Credit default swap - CDS), ar trebui tranzactionate intr-o piata transparenta, si nu pe una opaca precum cele tip OTC (over the counter).
  • Europa are nevoie de un sistem comun de reglementare financiara si supervizare. Sistemul European al Bancilor Centrale ar trebui sa-si asume un rol explicit de garant al sistemului, sa aiba competente de supraveghere asupra grupurilor bancare europene si sa coordoneze impreuna cu bancile nationale intermediarii financiari la nivel de tari.
  • Pentru grupurile financiare pan-europene, supravegherea ar trebui sa revina Bancii Centrale Europene. Acestor grupuri li s-ar putea solicita, in acest context, sa subscrie unui fond european de garantare a depozitelor, complementar schemelor nationale de garantare. Altfel, statele ar trebui sa aiba responsabilitate proprie pentru pierderile cauzate de intermediarii la nivel national.
  • Statutul special al sistemului bancar, in cadrul politicilor concurentiale ar trebui recunoscut explicit si formal. Acest lucru ar asigura coerenta intre politicile concurentiale si politica de stabilitate financiara. In plus, recomandam puternic sa fie reconsiderate limitele pentru raspunderea personala, in cazul creditelor ipotecare si altor imprumuturi imobiliare.

Cine a intocmit raportul

EEAG este format din noua economisti din opt tari europene: Gilles Saint-Paul (Universitatea Toulouse), Giancarlo Corsetti (European University Institute, Florenta), Michael Devereux (University of Oxford), John Hassler (Stockholm University), Tim Jenkinson (Oxford University), Jan-Egbert Sturm (Institutul Economic Elvetian KOF, ETH Zurich), Xavier Vives (IESE Business School) si Hans-Werner Sinn (Ludwig Maximilians University, Munchen). Raportul poate fi consultat (in limba engleza) aici.

Almunia: "Un declin general al creditarii pentru sectorul privat"

Comisarul European pentru politici economice si monetare, Joaquin Almunia, a participat la lansarea documentului. Acesta a declarat ca pietele sunt departe de normalizare si ca bancile continua sa raporteze pierderi.

"Dar, cel mai ingrijorator aspect dintre toate: este din ce in ce mai evident ca pietele de credit nu functioneaza in regula. Ultimele date ala Bancii Centrale Europene arata un declin general al creditarii sectorului privat, si aflam ca din ce in ce mai multe afaceri si gospodarii au dificultati in obtinerea de finantare".

Almunia a mentionat ca tot miercuri, 25 februarie, Grupul la nivel înalt de experţi, condus de Jacques de Larosière, a prezentat Comisiei Europene raportul pe tema supravegherii financiare în Uniunea Europeană. "Raportul nu putea sosi intr-un moment mai bun. Vom evalua substanta propunerilor, in consultare cu Parlamentul European si cu Banca Centrala Europeana", a spus Almunia despre acest document. Discursul comisarului european (in limba engleza) poate fi consultat aici.

Potrivit Reuters, acest raport recomanda: "Crearea unui Sistem European de Supervizare in Domeniul Financiar trebuie sa intre cat mai repede in linie dreapta".