Banca UBS a fost data in judecata de mai multi clienti americani bogati care vor sa impiedice institutia financiara elvetiana sa le dezvaluie identitatile in cadrul unei anchete realizate de Departamentul Justitiei din SUA, informeaza New York Times. UBS a fost actionata in justitie de catre autoritatile de la Washington, care au cerut ca banca elvetiana sa dezvaluie identitatea celor 52.000 de clienti americani despre care se crede ca ascund miliarde de dolari in conturi bancare secrete.

Americanii bogati acuza USB si autoritatea financiara elvetiana FINMA de incalcarea legilor din Elvetia privind secretul bancar si de recurgerea la "activitati ilegale in colaborare cu autoritati straine".

Plangerea a fost depusa de un avocat din Zurich, Andreas Rued, in numele a aproximativ 12 clienti americani.

NYTimes precizeaza ca plangerea dezvaluie ciocnirile tot mai numeroase intre legile elvetiene legate de secretul bancar si legislatia americana. Evaziunea fiscala nu este considerata o crima in Elvetia, in timp ce dezvaluirea numelor clientilor este o ofensa criminala. Directorii si angajatii bancilor care dezvaluie numele clientilor sunt pasibili de amenda, inchisoare si alte penalitati.

Cea mai mare banca din Elvetia - UBS a fost data in judecata de catre autoritatile de la Washington, care au cerut ca aceasta institutie financiara sa dezvaluie identitatea celor 52.000 de clienti americani despre care se crede ca ascund miliarde de dolari in conturi bancare secrete.

Potrivit BBC, UBS a fost de acord sa plateasca guvernului american 780 de milioane de dolari, dupa ce a recunoscut ca unii angajati au ajutat clientii americani sa insele autoritatile fiscale americane.

Saptamana trecuta, UBS a fost de acord sa dezvaluie numele a 250 de americani instariti, suspectati ca au folosit conturi ale bancii pentru a nu plati taxe, in ciuda faptului ca Tribunalul federal administrativ din Elvetia a decis ca UBS sa nu transmita Departamentului Justitiei datele privind aceste conturi.