Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat joi o pierdere neta de 24,1 miliarde lire sterline (27 miliarde euro) in 2008 - cea mai mare pierdere inregistrata vreodata de o companie britanica, dupa ce, in 2007, banca a inregistrat un profit net de 6,8 miliarde lire, relateaza AFP.

Cea mai mare parte a pierderilor-record inregistrate de RBS - 16,2 miliarde euro - provine din deprecierea activelor dupa achizitionarea dezastruoasa a bancii olandeze ABN Amro, in 2007.

RBS, care este detinuta in majoritate de guvernul britanic, si-a reconfirmat dorinta de a vinde o mare parte din activele pe care le detine, urmand sa se concentreze pe activitatile din Marea Britanie.

RBS vrea sa vanda active in valoare de 240 miliarde lire sterline, in urmatorii 3 - 5 ani, urmand sa pastreze in portofoliu doar activitatile internationale de anvergura redusa.

RBS a incheiat un acord cu guvernul britanic care ii va permite sa beneficieze de planul de asigurare a pierderilor legate de activele bancare toxice.

Statul, care detine deja 70% din capitalul bancii, va suplimenta capitalul cu 13 miliarde lire, sub forma de actiuni speciale, care nu vor majora cota detinuta de guvern, evitandu-se astfel o nationalizare totala a RBS.