"Facilitatile" anuntate de Guvern, legate de impozitul pe profit, de cel pe venit si de TVA nu vor ajuta in mod semnificativ contribuabilii, au aratat consultantii fiscali prezenti la conferinta TaxEU.

Alina Timofti, partener Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen a analizat cateva din masurile fiscale anuntate recent de Guvern.

Impozit pe profit

1. "Legat de recuperarea pierderii fiscale, pe o perioada de 7 ani - efectul se va simti mult mai tarziu. Ne va folosi atunci cand vom avea profit semnificativ. Nu va avea impact imediat".

2. "Scutirea de impozit pe dividendele reinvestite: este o intreaga discutie intre contribuabili si minister: ce inseamna cresterea locurilor de munca, pe baza careia se va acorda facilitatea si cum se vor urmari acestea? Dupa parerea mea, desi menita sa imbunatateasca performantele fiscale, va produce potentiale probleme cand, vom vedea ca modul in care aplicam prevederea nu este cel considerat ca atare si de autoritatile fiscale. Greu de aplicat si greu de urmarit. Are la baza intentii bune dar ramane de vazut daca ne va folosi."

3. "Impozitarea castigurilor de capital: ideea este de a relansa activitatea bursiera. Nu cred ca in masura semnificativa va ajuta contribuabilii; este o masura de nisa."

4. "Cheltuieli de cercetare-dezvoltare. O facilitate reala, in schimb cate companii au astfel de cheltuieli reale? Sigur, sunt cateva industrii, dar marea majoritate nu vor beneficia de facilitate".

Impozitul pe venit

"M-as fi asteptat sa fie acceptate anumite deduceri, inclusiv la nivelul salariatului, nu vedem decat niste scutiri care se aplica punctual".

TVA

"In privinta TVA-ului, poate este capitolul unde legislatia este la gradul cel mai ridicat de armonizare cu Uniunea Europeana.

O singura masura are rol de sustinere in perioada urmatoare - cota de 5%. Aceasta masura are o aplicabilitate redusa. Motivatia este impulsionarea sectorului imobiliar, dar este discutabil cate locuinte sociale vor fi livrate; in plus, sunt multe interpretari referitoare la conditii. Are un grad de aplicare extrem de redus si deja a nascut o serie de interpretari", a explicat Alina Timofti.