Doi manageri de cont americani, care supervizau investitiile Universitatii Carnegie Mellon si a altor institutii, au fost arestati miercuri pentru o frauda de 550 milioane de dolari, care s-a intins pe o perioada de zece ani, potrivit Reuters. Paul Greenwood, in varsta de 61 de ani, si Stephen Walsh, de 64 de ani, parteneri in cadrul companiei de brokeraj WG Trading din Greenwich, au fost acuzati de procurori de conspiratie si frauda.

Cei doi sunt acuzati ca au folosit banii clientilor drept "pusculita lor personala" pentru a-si finanta un stil de viata luxos, potrivit Comisiei americane pentru Bursa si Valori Mobiliare (SEC).

Greenwood si Walsh au fost arestati miercuri dimineata de FBI, la doua saptamani dupa ce National Futures Association i-a suspendat pentru ca nu s-au supus unui audit.

SEC si organismul de reglementare a tranzactiilor pe pietele futures americane (Commodity Futures Trading Commission) au depus plangeri civile impotriva celor doi barbati si a companiilor lor, printre care WG Trading Investors LP si Westridge Capital Management din Santa Barbara, California. De asemenea, SEC a obtinut o decizie judecatoreasca de blocare a conturilor lui Paul Greenwood si Stephen Walsh, precum si a companiilor la care acestia sunt afiliati.

Paul Greenwood si Stephen Walsh au aparut in fata magistratilor de la un tribunal din Manhattan, care le-a impus restrictii de calatorie, iar apoi au fost eliberati in schimbul unei cautiuni.

Acuzatiile impotriva celor doi manageri vin pe fondul unui val de acuzatii de fraude. Cel mai important caz de acest fel il are in centru pe fostul presedinte Nasdaq, Bernard Madoff, care a fost arestat si acuzat in decembrie pentru o frauda de 50 miliarde de dolari.

Anchetatorii sustin ca Madoff a mai infiintat un fond de investitii, bazat pe asa-numita "schema Ponzi".

Schema Ponzi este o operatiune ilegala in managementul fondurilor de investitii, similara cu jocurile piramidale. Ea presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fara nici o baza reala. Poarta numele lui Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA drept unul dintre cei mai mari fraudatori.

Madoff, in varsta de 70 de ani, a fost acuzat de frauda. Daca va fi gasit vinovat, el risca 20 de ani de inchisoare si o amenda de 5 milioane de dolari.