Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile cu 30,43 miliarde de lei in luna ianuarie, prin facilitatea de credit (lombard), a doua suma dupa nivelul record din octombrie, potrivit NewsIn care citeaza date ale bancii centrale. In luna decembrie, bancile au imprumutat 10,56 miliarde de lei prin creditul lombard, iar in noiembrie suma atrasa s-a ridicat la 27,7 miliarde de lei, dupa ce in octombrie au imprumutat 48,9 miliarde de lei prin aceasta facilitate.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, pentru care platesc, in prezent, 14,25% pe an, in conditiile in care, in octombrie, dobanzile din piata interbancara au crescut foarte mult, cotatiile date de banci depasind in unele zile 100% pe an.

Desi ulterior dobanzile de tip overnight au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, piata interbancara nu a revenit la parametri normali in cazul scadentelor mai mari, pentru care tranzactiile sunt foarte putine, sustin dealerii.

Facilitatea permanenta de credit (creditul lombard) pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata la o rata a dobanzii anuale de 14,25% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.