Danemarca si Finlanda au intrat in recesiune la sfarsitul anului trecut, dupa ce Produsul Intern Brut al celor doua state nordice s-a comprimat cu 2%, respectiv 1,3%, potrivit AFP. In acelasi timp, economia Suediei, care a intrat in recesiune in cel de-al treilea trimestru, a scazut cu 2,4% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Produsul Intern Brut al Danemarcei s-a comprimat cu 2% in ultimele trei luni ale anului si cu 0,8% in trimestrul trei, potrivit datelor biroului national de statistica. Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2007, economia a scazut cu 3,9%.

Conform datelor statistice, investitiile si consumul au scazut drastic in ultimul trimestru al anului, in vreme ce cheltuielile publice au inregistrat o usoara crestere. In aceasta perioada a avut loc si un declin semnificativ al importurilor si exporturilor.

In cazul Finlandei, scaderea PIB-ului a fost de 1,3% in ultimul trimestru, dupa o comprimare de 0,3% in trimestrul anterior, arata datele oficiale. "Cresterea economica incetinise deja in 2008 si, in al treilea trimestru, PIB-ul scazuse cu 0,3% fata de trimestrul precedent", conform unui raport al biroului finlandez de statistica.

Economia Suediei, deja intrata in recesiune, a scazut cu 2,4% in perioada octombrie-decembrie 2008. Comparativ cu finele anului 2007, PIB-ul Suediei a scazut cu 4,9%.