Grupul financiar Citigroup a ajuns la un acord cu autoritatile americane privind conversia in actiuni ordinare a unui pachet de titluri preferentiale in valoare de 25 miliarde de dolari, potrivit NewsIn care citeaza Bloomberg. In urma acestei conversii de actiuni, Guvernul SUA va detine aproximativ 36% din actiunile ordinare ale grupului financiar, iar actionarii existenti vor beneficia de 26% din actiunile preferentiale.

Autoritatile nu intentioneaza sa injecteze imediat fonduri suplimentare, dupa ce anul trecut au alocat companiei 45 miliarde de dolari.

"Este pur si simplu incredibil. Guvernul face regulile din mers, iar o separare continua este probabil in carti", a spus David Rovelli, directorul administrativ al companiei new-yorkeze Canaccord Adams, in cadrul unui interviu transmis de postul de televiziune Bloomberg.

Citigroup si-a majorat pierderile cu 48% in 2008, la 27,7 miliarde de dolari, in contextul in care a avut de suportat o pierdere la nivel contabil pentru valoarea unor afaceri achizitionate care s-au depreciat. Pierderea mai mare si implicarea mai ampla a guvernului complica incercarea directorului executiv Vikram Pandit de a restabili increderea in companie, dupa ce actiunile s-au depreciat pana la cel mai mic nivel al ultimilor 18 ani.

Guvernul Statelor Unite sprijina Citigroup, din cauza ingrijorarilor ca un colaps al bancii ar putea tulbura si mai mult pietele mondiale afectate grav de criza.

Dupa anuntul transformarii actiunilor preferentiale in actiuni ordinare actiunile Citigroup s-au depreciat cu 48%.