Intr-un interviu acordat ieri ziarului Gandul, domnul Pogea a mentionat o idee pe care as dori sa o dezvolt putin. Rep: De unde faceti rost de bani? Aveti în vedere majorari de taxe si impozite? GP: Avem în vedere si masuri care vor supara pe unii: vrem sa introducem impozitul forfetar, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

GP: De ce o facem? In Romania, din cei peste 680.000 contribuabili persoane juridice, aproape 2.000 dintre ei asigura peste 85% din veniturile publice. Pe baza calculelor facute de Comisia Nationala de Prognoza, am vrut sa vedem care sunt domeniile unde se înregistreaza pierderi. Avem sase domenii: industria alimentara si a bauturilor, comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, hotelurile si restaurantele, imobiliarele, constructiile, ele sunt responsabile de 69,3% din pierderea neta pe 2007. Aceste ramuri fac împreuna 50,7% din totalul cifrei de afaceri. Or nu este chiar asa, pentru ca restaurantele si comertul cu amanuntul nu sunt chiar in pierdere in Romania. Deci aici ar trebui sa aplicam impozitul forfetar, în toata lumea se face treaba asta.

Ce vrea sa spuna de fapt domnul Pogea? Exista domenii in care evaziunea fiscala este in floare iar pe locurile fruntase se situeaza comertul (de orice fel) si constructiile. Zeci sau chiar sute de mii de firme - in special SRL-uri - nu au obtinut niciodata profit desi au activitate, situatie care te face sa te intrebi cum este posibil ca patronii sa aduca bani de acasa timp de ani de zile pentru a mentine in viata firme care nu au generat decat pierderi.

Adevarul este insa altul. Patronii fura statul din greu si prin urmare, desi pe hartie firma genereaza pierderi, in realitate profiturile sunt consistente iar asta s-a vazut in cresterea preturilor la imobile, in explozia vanzarilor de masini din import si in cresterea total necontrolata a ponderii in PIB a economiei nefiscalizate.

Justificari exista - putem spune ca acesti oameni fura statul din cauza fiscalitatii prea mari, a cadrului legislativ care se schimba prea des, din cauza functionarilor corupti sau din orice alta cauza (si sunt convins ca vom gasi multe). Cu alte cuvinte, fur statul pentru ca merita sa fie furat, iar “imbuibatii” din parlament, din agentiile guvernamentale, din administratiile locale sau mai stiu eu de unde, ar trebui sa puna osul la treaba inainte de a-mi cere mie, contribuabilului adica, sa nu mai fur. Sa dea ei exemplu si atunci o sa ma las si eu de furat. Corect, nu?

Pai nu este corect. De ce? PENTRU CA RESPECTAREA LEGII NU ESTE O OPTIUNE, CI O OBLIGATIE. Nu poti respecta legea doar daca si cel de langa tine o respecta. Fara a generaliza, pot spune ca multi dintre romani s-au obisnuit sa nu respecte regulile, sa nu declare multe dintre veniturile pe care le realizeaza pentru ca “toti procedeaza la fel”, sa faca afaceri fara acte, sa dea spaga la politie, la medici, sa isi dea copilul la meditatii generand astfel un sistem educational paralel (care probabil il surclaseaza deja pe cel oficial), sa fure statul din toate pozitiile si sa gaseasca justificari pentru asta, fara sa isi dea seama ca de fapt statul suntem noi iar fara aceste contributii nu va exista un sistem medical decent sau o educatie la nivel european.

De dragul propriei mele constiinte, am fost intotdeauna o persoana corecta (sau cel putin am incercat sa fiu): imi platesc la timp toate impozitele, este sub nivelul meu sa “fentez” statul, nu dau spaga la politie sau la primarie pentru a obtine mai repede un document sau pentru a scapa de vreo amenda si ma scot din sarite cocalarii care conduc cu 100km/h+ prin oras fara sa respecte nici o regula de circulatie iar atunci cand sunt prinsi, ii injura pe politisti fara sa li se intample nimic. Cu alte cuvinte, nu sunt unul dintre baietii “destepti” care stiu “sa se descurce” in viata.

In acelasi timp, la fel ca multi alti romani, nu agreez nesimtirea clasei politice, jegul din spitale sau coruptia din politie dar inainte de a da de pamant cu toti acestia, ma asigur ca din punct de vedere moral, am dreptul sa critic.

Cati dintre cei care critica Parlamentul, Guvernul, Politia, cati dintre cei care ii critica pe medici, pe profesori sau pe functionarii publici si ii acuza pe toti acestia ca fura sau ca sunt corupti, au dreptul moral sa faca aceste acuzatii?

Tu crezi ca ai dreptul sa critici?

Citeste si comenteaza peblogul lui Khris.