Tu crezi ca ai dreptul sa critici?
GP: De ce o facem? In Romania, din cei peste 680.000 contribuabili persoane juridice, aproape 2.000 dintre ei asigura peste 85% din veniturile publice. Pe baza calculelor facute de Comisia Nationala de Prognoza, am vrut sa vedem care sunt domeniile unde se înregistreaza pierderi. Avem sase domenii: industria alimentara si a bauturilor, comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, hotelurile si restaurantele, imobiliarele, constructiile, ele sunt responsabile de 69,3% din pierderea neta pe 2007. Aceste ramuri fac împreuna 50,7% din totalul cifrei de afaceri. Or nu este chiar asa, pentru ca restaurantele si comertul cu amanuntul nu sunt chiar in pierdere in Romania. Deci aici ar trebui sa aplicam impozitul forfetar, în toata lumea se face treaba asta.
Ce vrea sa spuna de fapt domnul Pogea? Exista domenii in care evaziunea fiscala este in floare iar pe locurile fruntase se situeaza comertul (de orice fel) si constructiile. Zeci sau chiar sute de mii de firme - in special SRL-uri - nu au obtinut niciodata profit desi au activitate, situatie care te face sa te intrebi cum este posibil ca patronii sa aduca bani de acasa timp de ani de zile pentru a mentine in viata firme care nu au generat decat pierderi.
Adevarul este insa altul. Patronii fura statul din greu si prin urmare, desi pe hartie firma genereaza pierderi, in realitate profiturile sunt consistente iar asta s-a vazut in cresterea preturilor la imobile, in explozia vanzarilor de masini din import si in cresterea total necontrolata a ponderii in PIB a economiei nefiscalizate.
Justificari exista - putem spune ca acesti oameni fura statul din cauza fiscalitatii prea mari, a cadrului legislativ care se schimba prea des, din cauza functionarilor corupti sau din orice alta cauza (si sunt convins ca vom gasi multe). Cu alte cuvinte, fur statul pentru ca merita sa fie furat, iar “imbuibatii” din parlament, din agentiile guvernamentale, din administratiile locale sau mai stiu eu de unde, ar trebui sa puna osul la treaba inainte de a-mi cere mie, contribuabilului adica, sa nu mai fur. Sa dea ei exemplu si atunci o sa ma las si eu de furat. Corect, nu?
Pai nu este corect. De ce? PENTRU CA RESPECTAREA LEGII NU ESTE O OPTIUNE, CI O OBLIGATIE. Nu poti respecta legea doar daca si cel de langa tine o respecta. Fara a generaliza, pot spune ca multi dintre romani s-au obisnuit sa nu respecte regulile, sa nu declare multe dintre veniturile pe care le realizeaza pentru ca “toti procedeaza la fel”, sa faca afaceri fara acte, sa dea spaga la politie, la medici, sa isi dea copilul la meditatii generand astfel un sistem educational paralel (care probabil il surclaseaza deja pe cel oficial), sa fure statul din toate pozitiile si sa gaseasca justificari pentru asta, fara sa isi dea seama ca de fapt statul suntem noi iar fara aceste contributii nu va exista un sistem medical decent sau o educatie la nivel european.
De dragul propriei mele constiinte, am fost intotdeauna o persoana corecta (sau cel putin am incercat sa fiu): imi platesc la timp toate impozitele, este sub nivelul meu sa “fentez” statul, nu dau spaga la politie sau la primarie pentru a obtine mai repede un document sau pentru a scapa de vreo amenda si ma scot din sarite cocalarii care conduc cu 100km/h+ prin oras fara sa respecte nici o regula de circulatie iar atunci cand sunt prinsi, ii injura pe politisti fara sa li se intample nimic. Cu alte cuvinte, nu sunt unul dintre baietii “destepti” care stiu “sa se descurce” in viata.
In acelasi timp, la fel ca multi alti romani, nu agreez nesimtirea clasei politice, jegul din spitale sau coruptia din politie dar inainte de a da de pamant cu toti acestia, ma asigur ca din punct de vedere moral, am dreptul sa critic.
Cati dintre cei care critica Parlamentul, Guvernul, Politia, cati dintre cei care ii critica pe medici, pe profesori sau pe functionarii publici si ii acuza pe toti acestia ca fura sau ca sunt corupti, au dreptul moral sa faca aceste acuzatii?
Tu crezi ca ai dreptul sa critici?
Citeste si comenteaza pe blogul lui Khris.

Guvernul cu o singură femeie ministru a numit doar patru femei în funcția de prefect
11 lucruri pe care poate nu le știai despre femeile românce
Sir Alex Ferguson, frica de singurătate, mintea care-ți joacă feste și întrebarea firească: "Ce se întâmplă atunci când mori?"
Cum am renunțat la viața de ONG-ist boem care credea că Bucureștiul se salvează prin povești. Interviu cu Edmond Niculușcă, primul om pe care Nicușor Dan l-a angajat când a venit la Primărie
Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
impozitul forfetar se invata la academia stefan gheorghiu
Eu zic ca in primul rand trebuie date niste legi de catre cei de sus prin care toti sa fim egali in orice si, poate mai important decat emiterea unor legi, niste oameni sau un departament special pentru aplicarea in ORICE situatie a acestor legi! Bine, probabil ca suna cam comunist dar intelegeti ce vreau sa spun. Dar pt ca o asa o utopie sa devina realitate ar trebui sa existe niste oameni super corecti... Dar, asa cum stim cu totii, astfel de oameni nu exista si chiar daca ar exista vor fi repede "reprimati" sau chiar "convertiti" de cei incorecti.
Alt exemplu: faceam naveta cu trenu si imi luam mereu bilet, pt ca asa este corect! In fiecare dimineata eu aratam biletul la control dar altii de langa mine scoteau 2-3 lei si ii dadeau nasului in timp ce biletul meu costase 10 lei! Dupa cateva zile am inceput sa merg si eu cu nasul? De ce? In primul rand pt ca nasul primea bani! In al doilea rand: pt ca fiecare munceste din greu pentru fiecare banut si il doare inima sa vada ca el pierde 10 lei pt ca asa e corect iar altul scapa cu 2 lei pt ca asa e incorect! Dar nasul de ce primeste bani? Pt ca nu ii este frica de superiorii lui? etc
Nu cred ca exista un singur cetatean in Romania care sa nu incalce in mod curent cep putin o lege. Asa este sistemul nostru juridic. Am ajuns in situatia in care nu ai timp fizic sa citesti toate legile emise de prolificul nostru Parlament.
Pe de alta parte as fi foarte curios sa aflu care este salariul mediu in sistemul bugetar si care este salariul mediu in sistemul privat. Cred ca este o diferenta foarte mare intre cele 2 categorii de salariati tocmai datorita legilor speciale existente
NASTASE A FOST RECONFIRMAT DE ALEGATORI si asta ma innebuneste. S-a gasit in tara asta un loc in care oamenii sa nu fie deranjati de coruptia lui dovedita.
Nu mai pun in discutie pricipiul caruia in fata legii toti suntem egali. Pentru acei alegatori e ceva abstract. Ei nu au fost deranjati nici de faptul ca Nastase se ascunde dupa fustele parlamentului de cativa ani. Mitrea macar a avut un comportament de barbat.
Concluzie: ne meritam soarta. Noi i-am ales. Noi suntem vinovati ca n-am plecat in Canada la inceputul anilor 90.
Cel ce descopera cum sa insele statul AZI este frustrat ca atat de multi inaintea sa au facut-o si nimeni nu le-a mai cerut socoteala, iar AZI cei care IERI furau Statul propun metode cum sa se protejeze Statul impotriva furturilor.
Mi-e sila!
1000 de euro de firma lunar este mult, dar 1000-2000 de euro anual nu-i vor impinge la faliment, in schimb vor aduce bani frumosi la buget.