Economia Romaniei a avansat cu 2,9% in ultimul trimestru al anului trecut, ceea ce a dus la temperarea cresterii economice pe intregul an la 7,1%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Dupa primele noua luni ale anului trecut, Produsul Intern Brut (PIB) inregistra un avans de 8,9% fata de aceeasi perioada din 2007.

In ultimele trei luni din 2008, valoarea PIB-ului a fost de 159,43 miliarde lei, in vreme ce pe intregul an Produsul Intern Brut estimat a fost de 503,95 miliarde lei.

Cresterea de anul trecut a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si piscicultura (+21,4%) si constructii (+26,1%), a caror contributie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 17,0%.

Consumul a inregistrat o crestere cu 8,0% in anul 2008, comparativ cu anul precedent, in special pe seama majorarii, cu 9,2% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei.

In acelasi timp, formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 19,3 puncte procentuale.

"Evolutia inregistrata in trimestrul patru de catre principalele agregate componente ale Produsului Intern Brut a avut un impact negativ important asupra cresterii economice estimate pentru intreg anul 2008 reducand cu 1,9 puncte procentuale volumul Produsului Intern Brut calculat pentru primele 9 luni ale anului", se arata in comunicatul INS.

Cresterea economica din 2008 este sub estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care prognoza un avans al PIB de 7,9%. Pentru anul in curs, estimarile publicate la mijlocul lunii ianuarie de CNP indica o crestere economica de 2,5%, cu un PIB de 579,021 miliarde lei.