Economia romaneasca a crescut anul trecut cu 7,1%, dupa un avans de 2,9% in ultimul trimestru
In ultimele trei luni din 2008, valoarea PIB-ului a fost de 159,43 miliarde lei, in vreme ce pe intregul an Produsul Intern Brut estimat a fost de 503,95 miliarde lei.
Cresterea de anul trecut a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si piscicultura (+21,4%) si constructii (+26,1%), a caror contributie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 17,0%.
Consumul a inregistrat o crestere cu 8,0% in anul 2008, comparativ cu anul precedent, in special pe seama majorarii, cu 9,2% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei.
In acelasi timp, formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 19,3 puncte procentuale.
"Evolutia inregistrata in trimestrul patru de catre principalele agregate componente ale Produsului Intern Brut a avut un impact negativ important asupra cresterii economice estimate pentru intreg anul 2008 reducand cu 1,9 puncte procentuale volumul Produsului Intern Brut calculat pentru primele 9 luni ale anului", se arata in comunicatul INS.
Cresterea economica din 2008 este sub estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care prognoza un avans al PIB de 7,9%. Pentru anul in curs, estimarile publicate la mijlocul lunii ianuarie de CNP indica o crestere economica de 2,5%, cu un PIB de 579,021 miliarde lei.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Ce e si mai impresionant e ca in trim.3 si 4 din 2008 majoritatea economiilor vestice se prabuseau, iar vecinii ungari intrau in recesiune, cu PIB la -.
Iar Romania chiar si in ultimele luni ale anului, in plina criza, tot scotea un +2,9%.
Trebuie continuat pe cat posibil in aceeasi dinamica, cu luciditate dar si optimism. E vital sa dam un semnal puternic in prima semestru al lui 2009, cu o crestere a PIB. Asta i-ar incita puternic pe investitori, care s-ar teme sa nu piarda oportunitati de afaceri in Romania si ne-am demarca net de toata gloata de state cu performante negative.
Lucrul cel mai uimitor e ca Romania a realizat o asemenea reusita la PIB, avand o clasa politica mediocra, manageri destul de lipsiti de pregatire si experienta, cu o presa extrem de pesimista si critica, cu milioane de oameni plecati in alte tari (din care zeci de mii de intelectuali), etc.
Pai la ce nivel eram daca aveam politicieni patrioti si inteligenti, daca aveam manageri de calitate, daca administratia lucrau doar putin mai eficace, daca presa incuraja exemplele pozitive, daca ramaneau in tara 50.000 de ingineri, cercetatori, profesori, etc. ?
Va spun, potentialul Romaniei e imens, e la nivelul marilor puteri europene, acolo e locul real al Romaniei, printre cele cateva mari popoare ale Europei. Si vom ajunge la asta, mai greu, mai agresati si denigrati de altii, insa vom ajunge sa ne impunem !
daca am avut crestere in ciuda celor care scadeau e fiindca s-a facut efectiv risipa in zona bugetara (easy money --> consum) si fiindca multi romani inconstienti s-au indatorat pentru case supraevaluate (marja mare de profit ---> consum) si masini 2nd.
sa vedem anul asta cum o dregem in lipsa banilor de aruncat aiurea! acum bani s-ar putea sa nu mai existe nici pentru lucruri seriose, darmite pentru aiureli (FMI ne asteapta la colt, remember? iar cel mai rau e ca ne-am facut-o cu mana noastra)