Top 10 crize economice

de Cristian Orgonas     khris
Miercuri, 4 martie 2009, 11:05 Economie | Finanţe & Bănci


Iata, pe scurt, un top al crizelor economice din ultimul secol asa cum a fost el alcatuit de catre Ross Bonander. Desi nu sunt intru totul de acord cu clasificarea facuta de catre autor, cred ca acest top ofera multe informatii interesante legate de crizele financiare ce au afectat economia mondiala, scrie Cristian Orgonas, pe blogul lui.

Detaliile celor 10 crize nu reprezinta 100% o traducere a articolului original, am mai adaugat eu unele date ce mi s-au parut interesante. Pentru cei cu adevarat dedicati - la sfarsitul articolului veti gasi resursele eductionale care va vor ajuta sa intelegeti mai bine fiecare criza in parte.

Locul 10 - Panica din 1907 (SUA)
 • Aceasta criza a fost generata - cum altfel - de colapsul sistemului bancar (din cauza aceasta se mai si numeste „the 1907 Bankers’ Panic”), sistem care pe fondul recesiunii existente la momentul respectiv, s-a confruntat cu retrageri masive de bani, cu falimente si cu o scadere drastica a increderii in banci. La acel moment, nu exista nici o institutie “oficiala” care sa garanteze depozitele sau sa injecteze lichiditate in economie (Fed s-a infiintat in 1913). DJIA s-a prabusit in luna martie, urmata de o alta scadere serioasa in octombrie, moment in care Trezoreria SUA impreuna cu banca JP Morgan au asigurat lichiditatea necesara sistemului bancar. Increderea s-a restabilit in februarue 1908.
Locul 9 - Criza din Mexic 1994
 • In anii dinaintea acestei crize, economia mexicana a crescut foarte mult iar in conditiile in care cursul valutar era tinut strict sub control, dezechilibrele economice cresteau foarte repede. Cu ceva timp inainte de alegeri, Administratia condusa de presedintele Carlos Salinas de Gortari a decis sa injecteze foarte multi bani in economie, in cresterea salariilor si pensiilor marind astfel deficitul bugetar pana la un nivel nesustenabil. Cum se intampla de obicei, Gotari a pierdut alegerile iar noul presedinte Ernesto Zedillo, a decis ca un control strict al cursului valutar este o greseala si prin urmare, a lasat moneda nationala sa fluctueze liber. Datorita tensiunilor anterioare acumulate in economie, peso s-a devalorizat cu 80% fata de dolar in doar o saptamana (de la 4 la 7,2 peso pe $). SUA a intervenit rapid prin cumpararea de peso direct din piata si prin garantarea unui imprumut de $50 miliarde, situatia revenind la normal peste trei saptamani cand moneda s-a stabilizat la un nivel de 6 peso/dolar.
Locul 8 - Criza economica din Argentina - 1999-2002
 • Aceasta criza isi are originea la inceputul anilor '80-'90, perioada in care Argentina a trecut printr-o dictatura militara, printr-un razboi cu Anglia (razboiul insulelor Falklands), printr-o inflatie galopanta care ajunsese la un nivel de 200% pe luna (!!) in iulie 1989 si in plus, datoria publica era la un nivel nesustenabil. In anul 1999 populatia a inceput sa isi retraga masiv banii din banci, sa ii transforme in dolari sa ii transfere peste granita iar in momentul in care guvernul a inghetat depozitele pentru un an, situatia a degenerat in sensul ca au avut loc revolte populare extrem de violente, oamenii intreptandu-si furia spre banci si spre companiile americane si europene care activau in Argentina. Daca inainte de 1999 cursul valutar era fix (1 peso = 1 dolar), in momentul in care a fost liberalizat, moneda nationala s-a devalorizat de la 1/1 la 4/1. Situatia s-a normalizat incepand cu 2002/2003.
Locul 7 - Hiperinflatia din Germania post WW1, 1918-1924
 • In 1914, rata de schimb intre marca si dolar era de 4 la 1. In 1923, aceasta rata ajunsese la 1 miliard la 1. Dupa primul razboi mondial, prin Tratatul de la Versailles, Germania a fost obligata de catre tarile castigatoare sa plateasca in rate, despagubiri de razboi in valoare de 132 de miliarde de marci-aur, (aproximativ 200 de miliarde de dolari in banii actuali), rata anuala fiind de 2 miliarde de marci aur plus 26% din valoarea exporturilor. Aceste penalizari erau uriase, reprezentand cu mult mai mult decat totalul aurului sau devizelor detinute de catre Germania. Situatia s-a calmat la sfarsitul anului 1923 cand a avut loc reforma monetara prin introducerea Rentenmark. Multi istorici cred ca acesti ani de hiperinflatie l-au ajutat pe Hitler sa ajunga la putere, acesta speculand nemultumirea poporului german la adresa tarilor care au obligat Germania sa plateasca despagubiri.
Locul 6 - Souk Al-Manakh Kuwait- 1982
 • Souk Al-Manakh reprezenta o bursa paralela celei oficiale in care se tranzactionau instrumente financiare foarte riscante. Multi arabi s-au imbogatit in urma exploziei pretului petrolului in anii '70, iar in anii care au urmat, pe fondul speculatiilor la bursa, indicii bursieri au crescut foarte mult. In 1977, bursa oficiala a clacat. In acel moment, Guvernul a intervenit impunand reguli de tranzactionare extrem de rigide, situatie care i-a impins pe speculatori spre bursa neoficiala Souk Al-Manakh. Trebuie spus ca in perioada sa de glorie, Al-Manakh avea a treia capitalizare din lume, dupa NYSE si bursa de la Tokio. In urma acestui crash, cu exceptia unei singure banci comerciale, toate celelalte banci din Kuwait au dat faliment sau au fost nationalizate.
Locul 5 - Lunea neagra - 19 octombrie 1987
 • Aceasta data a ramas in istorie drept ziua cu cele mai mari scaderi bursiere din istorie. In 1986, economia SUA a inceput sa dea rateuri insa cu toate acestea, DJIA si-a atins maximul in august 1987 ajungand la un nivel de 2722 de puncte, cu 44% mai mult decat a avut la sfarsitul lui 1986. In data de de 19 octombrie, bursele s-au prabusit, iar DJIA a scazut cu 22,6% intr-o singura zi, companiile pierzand $500 de miliarde din capitalizare.
Locul 4 - Criza financiara din Rusia - 1998
 • Criza financiara din Rusia a fost declansata initial de criza asiatica ce a generat scaderea preturilor materiilor prime (petrol, gaz, metale), de al caror export Rusia era dependenta in proportie de 80%. Pe fondul scaderii veniturilor, aceasta tara s-a vazut in situatia de a nu isi mai onora datoriile externe, intrand practic in incetare de plati.  Inainte de 1998, Guvernul a emis bonduri pentru a-si acoperi deficitele iar in momentul in care aceste bonduri ajungeau la maturitate, acestea se plateau prin emiterea unor noi bonduri, datoria fiind astfel “rostogolita”. Dobanda platita de Guvern pentru aceste bonduri ajunsese la un moment dat la 150% pe an. Toata aceasta schema piramidala a cazut in 13 august 1998 cand bursa si cursul valutar s-au prabusit. Economia a inceput recuperarea in 1999-2000.
Locul 3 - Criza asiatica din 1997-1999
 • Totul a inceput in Thailanda in iulie 1997 cand moneda locala, bath-ul, s-a devalorizat masiv in momentul in care Guvernul a hotarat sa lase cursul liber (pana la momentul respectiv moneda era legata de dolar). Avand si o datorie externa uriasa, Thailanda aproape ca a intrat in faliment iar aceasta criza s-a raspandit rapid in zona, cuprinzand toata Asia de Sud-Est, inclusiv Japonia. Cele mai afectate tari au fost Korea de Sud, Indonezia si Thailanda, tari care au fost ajutate de catre FMI prin intermediul unui imprumut in valoare de $40 miliarde, alocat in special eforturilor de stabilizare a cursurilor valutare. Doi ani mai tarziu, economiie din zona au inceput sa isi revina.
Locul 2 - Marea Depresiune interbelica - 1929-1933
Locul 1 - Criza petrolului din 1973
 • Criza petrolului a inceput la data de 15 octombrie 1973 cand OAPEC (respectiv tarile arabe din OPEC plus Egipt si Siria) au decis sa stopeze livrarile de petrol catre SUA si alte tari dezvoltate - in special Olanda - care au acordat sprijin Israelului in razboiul de Yom Kippur. A fost pentru prima data cand o resursa naturala a fost folosita pe post arma iar ca urmare a embargoului, pretul petrolului a urcat extrem de repede de la $3 la $12 pe baril (deci o crestere de 300%). Tarile importatoare au fost serios afectate, aceasta criza venind dupa ce timp de ani de zile economia mondiala a suferit de pe urma denuntarii acordului de la Bretton Woods. Criza petrolului a fost punctul de pornire al unei noi abordari legate de consumul de energie, accentul punandu-se acum pe reducerea acestuia.
Privind clasamentul, imi dau seama ca actuala criza va urca lejer direct pe primul loc atat din punctul de vedere al pierderilor inregistrate de companii si a sumelor cheltuite de guverne, cat si din punctul de vedere al impactului pe care il va avea pe termen lung asupra economiei mondiale.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

26862 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  Bilionul e 1000 de milioane (Miercuri, 4 martie 2009, 11:09)

  Hapxiu [utilizator]

  ... nu de miliarde cum apare in articol
  • +1 (1 vot)    
   nu e chiar asa (Miercuri, 4 martie 2009, 22:35)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Hapxiu

   Tu confuzi bilionul cu billion-ul. Bilionul e 1000 de miliarde, billion-ul e un miliard. Unul e in engleza, unul e in romana.

   Wikipedia spune:

   In modern (short scale) English language usage, it is usually called a billion (although in many other languages and long scale usage, a billion means a million millions, or 1,000,000,000,000, instead of a thousand millions).

   Dex-ul spune la fel: BILIÓN, bilioane, s.n. Număr egal cu o mie miliarde sau (în unele ţări) cu un miliard. [Pr.: -li-on] – Din fr. billion.
   Sursa: DEX '98

   Avand in vedere cele de mai sus, e ambiguu sa folosesti termenul "bilion", deci ar fi mai bine sa le spunem clar milioane, miliarde si mii de miliarde.
 • 0 (2 voturi)    
  De ce s-a limitat la ultimul secol? (Miercuri, 4 martie 2009, 11:30)

  Mihai [anonim]

  de ce nu a inclus dot com bubble din secolul asta, si de ce nu si din secolul 19, sunt acolo cateva crize foarte interesante, cred ca cea care e cunoscuta ca panica de la 1873, dar care e o criza intre 1871 si 1889 e una dintre cele cu care se compara cel mai bine criza actuala... dar fie, avand in vedere ca e doar copy/paste/translate nu poti cere prea multe
 • +1 (3 voturi)    
  Ordine de marime (Miercuri, 4 martie 2009, 11:32)

  Matematik [anonim]

  Draga Cristian Orgonas pot sa te intreb ce nota ai avut la scoala la matemtaica? 1 billion=1 miliard (da la fix, nu asa!). Limba romana a preluat din limba franceza cuvantul "miliard", 1 miliard=1,000 de milioane. In limba engleza nu exista cuvantul "miliard", astfel incat, la 1,000 milioane se spune in MOD LOGIC 1 billion. Spun logic, deoarece 1,000 bilioane=1 trilion (dupa bi- urmeaza, in mod, firesc tri-). Si in limba romana exista cuvantul trilion, cu acelasi inteles, 1 trilion=1,000 miliarde=1,000 billions (am scris "billions" pentru ca in limba roamana NU exista cuvantul bilion respectiv bilioane, asa cum NU exista cuvintele "targhetat", "competitori", "predictie", "adaptive", "bizona/bizonica", etc. Episodul asta imi aduce aminte de un fotbailst care uitase limba romana dupa ce a stat ...3 luni in Italia! M-a uimit timpul scurt in care omul isi uitase limba materna. Apoi, mi-am dat seama ca omu' nu stia (sa lege - desigur) decat cateva cuvinte in limba romana asa ca uitarea s-a este perfect explicabila: cand stii doar 18-20 de cuvinte este foarte usor sa inveti altele in alta limba sau sa le uiti pe cele pe care - eventual - le stiai.
  • 0 (0 voturi)    
   ar fi o singura problema (Miercuri, 4 martie 2009, 22:51)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Matematik

   DEX 98 te contrazice, spunand ca exista bilion in romana, si ca e fix egal cu o mie de miliarde. Ghinion, nu e asa simplu cu "matemtaica" asta.

   In ceea ce priveste cuvintele care nu exista in limba "roamana", cu cat se importa mai multe cuvinte din alte limbi de larga circulatie, cu atat mai bine. Si bizona e OK, desi ar fi mai corect bi-zona. "Bizonica" intr-adevar, suna ca dracu'.

   Dar sper sa ajungem peste o suta de ani sa semene limbile intre ele atat de mult, incat sa ne intelegem cu alte popoare fara traducatori.

   In rest, cam aiurea sa-i critici pe altii in legatura cu matematica si limba romana, cand nici tu nu le stapanesti. Asta a fost de mare efect: "uitarea s-a este perfect explicabila".
 • -1 (5 voturi)    
  hai ma! (Miercuri, 4 martie 2009, 11:37)

  uau [anonim]

  Pai, daca, la dumneata, de la $3 la $12 este o crestere de 300%, eu spun sa mai pui mana pe matematica !!! Iar daca asa ai scris toate aprecierile, iti doresc spor in continuare la ... abureli !!! O zi frumusica si spornica !
  • +2 (4 voturi)    
   gresesti (Miercuri, 4 martie 2009, 12:23)

   gabone [utilizator] i-a raspuns lui uau

   autorul are dreptate:
   300% * 3$ = 9$ crestere
   9$ crestere + 3& initiali = 12$
 • 0 (8 voturi)    
  astea sunt crizele secolului XX? (Miercuri, 4 martie 2009, 11:38)

  dorel [anonim]

  In mare masura fiecare mare criza a generat un WW. Ai uitat criza din 1893-1899!!! Asta a generat zguduirea sistemului mondial (capitalismul s-a zguduit pentru prima oara) - a permis aparitia bolsevismului in forma virala!!
  Criza din '29-33 (fiecare brambureala a durat minim 4 ani!!) a generat aparitia lui Adolf si a lui ceata, toti voinici cu fruntea lata!. Si implicit a generat WWII.
  Acum stam si ne intrebam: cand va fi WWIII? Ce schimbare majora la nivel planetar se va intampla? Ce regim va apare? Suntem pregatiti sa se reduca populatia planetei cu cel putin 50%? Aste sunt adevaratele intrebari pe care ar trebui sa fie puse in media nu cancanuri ieftine si pareri!
  In mod normal dupa o depresie a urmat un regres al societatii de un deceniu sau mai mult urmat de o expozie tehnologica si un boom economic.
  Inca nu a inceput regresul!!!
  • -1 (1 vot)    
   a aparut (Miercuri, 4 martie 2009, 12:44)

   roman [anonim] i-a raspuns lui dorel

   Au aparut asa..focu-pocus? Comunismul, nazismul, capitalismul salbatec au aparut asa...din neant ?
   De ce nu spui ca minti bolnave le-au inventat si promovat. Cu bani, multi bani !
 • +1 (5 voturi)    
  o mica erata (Miercuri, 4 martie 2009, 11:43)

  marius [anonim]

  1 bilion = 1 miliard, nu 1000 de miliarde
  1000 de miliarde = 1 trilion
  • 0 (0 voturi)    
   nu-i asa (Miercuri, 4 martie 2009, 23:05)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui marius

   Romania este o tara care foloseste "long scale". Deci bilionul este milion la patrat (deci o mie de miliarde). Trilionul este milion la cub, deci un miliard de miliarde. Si asa mai departe.

   Pe "short scale", bilionul este 1000 la patrat ori 1000, trilionul 1000 la cub ori 1000, etc. Initial USA era "short scale" si UK "long scale", intre timp UK a trecut la "short scale". Romania a ramas "long scale".

   Daca tot aveti nelamuriri, cautati pe Google "long and short scales".
 • 0 (0 voturi)    
  si au disparut ? (Miercuri, 4 martie 2009, 12:43)

  roman [anonim]

  Si au disparut bankerii dupa 'panica din 1907' sau doar..s-au restructurat si..comasat intr-o alta Marie intr-o noua palarire?
  Hai...ca nu obosesti sa-ti dai raspunsul singur.
 • 0 (2 voturi)    
  Moneda Thailandei (Miercuri, 4 martie 2009, 12:54)

  sabertooth [utilizator]

  Ultima data era baht si nu bath unde ma voi duce peste cateva minute.
 • 0 (0 voturi)    
  marionete/controlati/iluzii/...nimic (Miercuri, 4 martie 2009, 13:23)

  ogzana [anonim]

  crizei i s-a dat start de sus, cand s-a dat comanda imediat s-a declarat criza. de cei din varful piramidei(nu ma refer la forma de stat chiar daca sunt si cei care il alcatuiesc implicati probabil).
 • 0 (0 voturi)    
  semantica (Joi, 5 martie 2009, 9:56)

  lnorogul [anonim]

  Pana la urma e marea depresiune, sau marea depresie? Ma lamureste si pe mine vreun economist/lingvist?
  In alta ordine de idei, locul 1 e inca departe, daca stam sa evaluam efectele. Tineti cont ca acum informatia e multmai multa si circula mult mai repede.. si ca totusi, e prima criza la nivel global, vazuta ca un tot unitar. Eu unul sper sa ramana departe de locurile fruntase.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by