Parlamentul Japoniei a aprobat legislatia prin care fiecare rezident primeste o anumita suma in numerar, in incercarea de a sprijini economia afectata de recesiune, relateaza miercuri BBC, citat de NewsIn.

Majoritatea oamenilor vor primi cel putin 12.000 de yeni (121 dolari), in conformitate cu planul ce aloca un cuantum de 20 miliarde dolari.

Temerile sunt, insa, ca japonezii, care au o indelungata traditie a economiilor, vor pastra banii si nu ii vor cheltui.

Inmanarea banilor reprezinta elementul central al unui pachet de stimuli destinat revigorarii economiei Japoniei, care se confrunta cu o recesiune mult mai accentuata decat cea din Statele Unite.

Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scazut cu 3,3% in ultimul trimestru din 2008, intr-un declin mult mai accentuat decat in Statele Unite, care a inregistrat o diminuare a PIB-ului cu 1,6%, sau decat in Marea Britanie, unde economia a scazut cu 1,5%.

Copiii sub 18 ani si oamenii cu o varsta peste 65 de ani vor primi 20.000 de yeni in cadrul programului, propus pentru prima data in octombrie anul trecut.

Unii dintre criticii planului spun ca acesta reprezinta doar o incercare de a extinde popularitatea premierului Taro Aso si ca singurul lucru pe care il va face va fi sa adanceasca deficitul bugetar al Japoniei.