Miercuri, Institutul National de Statistica a publicat datele privitoare la evolutia PIB-ului anul trecut iar cifrele sunt urmatoarele: economia Romaniei a crescut cu 2,9% in ultimul trimestru si cu 7,1% pe parcursul intregului an 2008.

Cresterea de 2,9% vine dupa ce in T3.08 economia a crescut cu 9,2%, deci am asistat la o reducere drastica a activitatii economice in ultima parte a anului, reducere care nu poate fi explicata altfel decat ca fiind rezultatul in primul rand al impactului psihologic pe care actuala criza mondiala l-a avut asupra romanului obisnuit, noteaza Cristian Orgonas, pe blogul sau.

Luand exemplul personal, comportamentul meu de consumator s-a schimbat destul de mult in ultimele luni in sensul ca sunt mult mai atent la ceea ce cumpar, desi veniturile mele nu au scazut iar criza nu ma afecteaza prea mult. La fel se intampla cu majoritatea romanilor care, desi ar avea bani sa cumpere mai multe produse si servicii, nu o fac pentru ca nu stiu ce se va intampla cu locul lor de munca in viitor sau care va fi venitul pe care il vor realiza peste cateva luni.

Faptul ca la nivelul romanului de rand criza se manifesta mai mult la nivel psihologic se vede si in evolutia somajului: daca in luna septembrie, numarul somerilor era de 353.000 (rata somajului 3,9%), la sfarsitul lunii decembrie aceasta cifra a crescut la 404.000 (4,4%), deci o crestere a numarului de someri de doar 50.000, numar nesemnificativ comparativ cu totalul angajatilor. In aceste conditii, nu putem spune ca romanii au consumat mai putin pentru ca si-au pierdut locurile de munca sau pentru ca au castigat mai putin, ci pentru ca au devenit mult mai precauti.

OK, putem considera ca si-au pierdut locul de munca in primul rand cei care lucrau la negru, muncitori care nu sunt prinsi in statistici dar trebuie sa lucram cu date oficiale pentru ca altfel orice calcul nu ar mai avea nici o relevanta.

La nivelul agentilor economici, lucrurile sunt putin mai complicate. In conditiile restrangerii creditarii, unii au preferat sa nu isi mai plateasca taxele catre stat obtinand in acest fel un credit de la Guvern pentru care platesc o dobanda de 0,1% pe zi, altii (exportatorii) au fost loviti serios de criza externa in timp ce scaderea consumului intern (despre care vorbeam mai devreme) i-a lovit atat pe importatori cat si companiile care produceau pentru piata interna.

Privind datele pe T4 furnizate de catre INS, vedem pe scurt urmatoarele...

Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un blog cu atitudine.